Fietsenmaker Siebe uit de zorgen

30 augustus 2022

In het MAX Magazine nr. 26  was te lezen hoe de Amsterdamse fietsenmaker Siebe een enorme huurachterstand had opgelopen tijdens Corona. Aan de oproep voor een kleine donatie  om Siebe te steunen is massaal gehoor gegeven.

Huurachterstand door Corona

Siebe  is al 37 jaar buurtfietsenmaker in Amsterdam Oost als  corona bijna zijn gehele  klandizie stil legt. Zijn klanten die thuis zitten blijven weg.  Als hobbyist met een werkplaats krijgt hij geen overheidssteun, waardoor hij geen geld heeft om de huur van zijn winkel te kunnen voldoen. De eerste periode kan hij nog met zijn spaargeld de huur  van de winkel opvangen, maar dat potje is al snel leeg. De huurschuld loopt op tot 6000 euro, een bedrag dat de woningbouw niet kan kwijtschelden. De winkel moet sluiten en Siebe dreigt de huurschuld mee zijn pensioen in te nemen.

Hulp

Maar dankzij de oproep van MAX Maakt Mogelijk  in MAX Magazine en de crowdfund actie van buurtbewoner Michel Langendijk, is massaal gedoneerd en is de hele huurschuld bij elkaar opgebracht. Siebe kan nu  zorgeloos van zijn pensioen gaan genieten.

Siebe is ontroerd als hij hoort hoe massaal er is gedoneerd en de reacties vindt hij hartverwarmend. Het geeft hem het gevoel dat hij al die jaren als fietsenmaker voor de buurt iets heeft betekend en dat hij niet voor niets de burgemeester van de Czaar Peterstraat wordt genoemd. Wat begon als een werkplaats is uitgegroeid tot een begrip in de buurt en inmiddels ook onder de MAX Magazine lezers.  Siebe wil iedereen enorm bedanken.

Een lezer: “Iemand die zich zo sociaal opstelt naar anderen, verdient het niet om met schulden zijn pensioen in te gaan.”

Man van de buurt

Siebe heeft er al die jaren voor gestreden dat de buurt zijn sociale karakter behouden heeft. “Mijn winkel was niet alleen een fietsenmaker, maar ook een praathuis voor de buurtbewoners. We zagen elkaar.”

Maar het is nu tijd voor Siebe om het wat rustiger aan te gaan  doen. “Mijn vrouw vindt dat ik nu maar iets meer aan mezelf moet denken.  Met onze AOW kunnen we het hopelijk wel gaan redden samen.”

Eindelijk met pensioen

Inmiddels is de winkel leeg en is er een definitief einde gekomen aan Siebe’s fietswerkplaats. Gelukkig voor Siebe , maar zeker ook voor zijn buurtbewoners, blijft hij om de hoek van de winkel wonen. Siebe:” Mijn vaste klanten weten waar ik woon, ik heb mijn fietsgereedschap veilig gesteld, dus ik denk dat de mensen me wel weten te vinden als er een fiets gemaakt moet worden. Voor mijn dagelijkse routine is het goed als ik bezig blijf,  maar nu wel op mijn tempo.”

Dit artikel verscheen in augustus in MAX Magazine

Alle berichten