Handgemaakte schoenen door ouderen

24 juli 2019

In het kader van ‘Geef ze een vis en ze hebben een dag te eten, geef een hengel en ze vangen zelf elke dag vis’ riep Jan Slagter vorig jaar op om de nieuwe werkplaats van een kleine schoenenfabriek waar gehandicapte ouderen werken, te renoveren. De oude werkplaats werd gesloten door de verhuurder, waardoor de werknemers inmiddels allemaal thuis zaten. Zonder inkomen. De oproep heeft succes gehad, want inmiddels draait de kleinschalige schoenenfabriek weer op volle kracht!

Geen voorzieningen voor gehandicapten

Voor mensen met een handicap zijn er in Nederland allerlei voorzieningen. In Moldavie is dat heel anders. Er rijdt geen busje voor om ouderen met een handicap thuis op te halen en bij de dagbesteding af te zetten. Er is geen busje en er is vrijwel nergens een dagbesteding. Jan Slagter: ‘’Per toeval kwamen wij bij een schoenenfabriek in de hoofdstad Chisinau, waar ouderen met een handicap schoenen maakten. We hebben er zelfs een hoop schoenen gekocht voor kinderen die anders niet in de winter, door de sneeuw, naar school konden!’’

De oprichter van de schoenenfabriek is Constantin Gassan. Een gedreven man die altijd oplossingen zoekt om de omstandigheden voor zijn werknemers zo goed mogelijk te maken. Maar dat is in Moldavië – het armste land van Europa – niet makkelijk. Zonder hulp van MAX Maakt Mogelijk kon hij geen alternatieve werkruimte realiseren voor de mensen die inmiddels allemaal noodgedwongen zonder inkomsten thuis zaten.

Zelfstandigheid ouderen bevorderen

De schoenenfabriek betekent het enige stukje zelfstandigheid voor de oudere werknemers. Dankzij een renovatie van de werkplaats is dat veilig gesteld. In de ruimte waar wordt gewerkt is nu airco en een ventilatiesysteem om de indringende lijmlucht af te voeren. Er hangen gordijntjes om de felle zon te weren, er staan kasten om materialen op te bergen, vitrinekasten om schoen-modellen om te showen en er hangen planken aan de muur om materialen netjes op te bergen. Een grote verbetering waar Constantin en de medewerkers erg blij mee zijn!

Winteractie

Ook nu ligt er weer een opdracht om voor 345 kinderen in de regio rondom Vulcanesti schoenen te maken. Maar ook voor de ouderen in de dorpen zijn schoenen nodig, want in het kader van de volgende winteractie krijgen ook ouderen van onze projecten schoenen en tevens thermo ondergoed, kleding, warme winterjassen. De schoenen worden uiteraard weer gemaakt door de werknemers van de schoenenfabriek die daar hun enige inkomen uit halen. Jan Slagter: ’’Het is mooi dat enkele van onze projecten elkaar overlappen en extra klandizie geven. Dankuwel voor uw steun!’’

Kinderen krijgen schoenen uitgedeeld zodat ze naar school kunnen in de winter

Schoenen die gemaakt zijn in de werkplaats

Alle berichten