Laatste wens vervuld – Meedoen met ‘Het mes op tafel’

30 januari 2024

Ryanne (53) uit Beugel is met recht een echte spelletjeskoningin. Ze zit in verschillende pubquiz-teams en haar favoriete bordspel is, “Triviant! Want daar kan ik mijn algemene kennis in kwijt én ik win altijd”. Jarenlang speelt ze met de gedachte om zich aan te melden voor het programma Met Het Mes Op Tafel, maar de angst om dan en publique af te gaan weerhoudt haar om die stap te zetten. In augustus 2023 hoort Ryanne dat er weke delen-kanker in haar lichaam is gevonden. Na een paar maanden chemotherapie komen de artsen tot de conclusie dat zij niks meer voor haar kunnen betekenen. Maar ze heeft een levensmotto waar ze zich aan vasthoudt: Carpe diem!


Een vriend van goud

Als Ryanne 28 jaar is, wordt er borstkanker bij haar geconstateerd. Doormiddel van behandeling wordt zij schoon verklaard en zelf noemt ze dit haar “26 bonus-jaren”.
Maar nu gaat het wederom niet goed met Ryanne. De ziekte haalt haar inmiddels in en ze leeft van dag tot dag.
Een week voor Kerst zit Ryanne met haar man, Jacco, als trouwe kijker mee te spelen met een aflevering van Met Het Mes Op Tafel. Ze komt dan tot het besef dat ze zich nooit meer kan inschrijven als kandidaat om mee te doen. “Het liet me maar niet los die nacht en het eerste wat ik er ’s ochtends tegen Jacco uitflapte was, ‘Ik heb een laatste wens’.” Als goede vriend Robert dat hoort komt hij direct in actie en schrijft een mail naar Jan Slagter. En dan gaat het snel, want een paar dagen later is het zo ver.

Met het mes op tafel           

                                                                         
Ryanne wordt op woensdag 27 december met de ambulance thuis opgehaald en naar de studio’s in Hilversum gebracht. Er zijn op dat moment geen opnames meer, maar het beroemde decor staat compleet tot Ryanne haar beschikking.
Ryanne kiest haar schoonzus en een goede vriendin uit als medekandidaten. Die zijn net zo fanatiek en daarmee goede rivalen. Eindredacteur van de quiz Jos krediet kruipt in de huid van presentator.
Om Ryanne een extra boost te geven tijdens het spel, krijgt zij een videoboodschap te zien van presentator, Herman van der Zandt. Een kers op de taart en het raakt Ryanne zichtbaar.
Maar fanatiek als ze is, droogt ze haar tranen en speelt door.
En met succes, want ze wint en neemt het applaus als een koningin in ontvangst.
“Ik geef het toe, zo eerzuchtig ben ik wel, ik ben er apetrots op dat ik nog gewonnen heb ook! Deze dag heb ik mogen plukken en geeft me energie voor de tijd die ik nog heb”.

Dankbaar voor de mooie herinnering en dat ze de feestdagen nog mocht meemaken, is Ryanne op 7 januari overleden.

 Heeft u ook een wens, voor uzelf of voor een ander?  Klik dan hier voor het aanmeldformulier. 

Alle berichten