Muziek aan het ziekenhuisbed

5 april 2024

Een ziekenhuisopname is over het algemeen voor niemand een prettige gebeurtenis. Maar voor een groot aantal mensen kan het zelfs zeer ingrijpend zijn. Gevoelens van angst, verwarring en machteloosheid kan vooral bij kwetsbare ouderen de overhand nemen en voor deze groep mensen wordt een opname in het ziekenhuis als zeer stressvol ervaren. Verplegend personeel doet wat zij kan om patiënten gerust te stellen.

Het Tergooi MC in Hilversum heeft altijd speciale aandacht voor ouderen gehad. Met goede hulpmiddelen en veel kennis wordt het verblijf in het Tergooi MC zo prettig mogelijk gemaakt. De groene, huiselijke en veilige omgeving spelen hierin een grote rol. Maar de woorden ‘extra aandacht’ krijgen mede dankzij een donatie van MAX Maakt Mogelijk wel een hele bijzondere klank.

Celloklanken uit het hart

Dat muziek veel met mensen doet, kan iedereen hoogstwaarschijnlijk beamen. Maar dat muziek zoveel teweeg kan brengen bij ziekenhuispatiënten, werd in januari al snel duidelijk toen in de huiskamer van de afdeling Geriatrie van het Tergooi MC, meeslepende celloklanken te horen waren. Oorzaak was de eerste van een reeks zeer bijzondere optredens door de cellisten van Stichting Muziek aan Bed, waarbij één cello door twee musici bespeeld wordt.

Deze exclusieve en persoonlijke optredens blijken een schot in de roos, want het werd direct zichtbaar dat muziek daadwerkelijk therapeutisch werkt. Met ontroering genoten de patiënten van de afdelingen Oncologie, Cardiologie en de Dialyseafdeling van dit bijzondere optreden. Muziek aan Bed beschikt over een breed repertoire, zodat de musici continu kunnen afstemmen op de situatie. Een gek lied of een kalme melodie, de cellisten voelen aan wat er kan. Uit het hoofd spelen zij wat het hart hun ingeeft. Het zorgde voor momenten van ontroering, blijdschap en opleving en voor een aantal uren dacht even niemand aan hun verblijf in het ziekenhuis.

Een jaar lang geluksmomenten

Toch was er ook een minpuntje… het optreden moest eigenlijk de hele dag duren. Gelukkig kunnen de cellisten van Muziek aan Bed, dankzij de donatie van Max Maakt Mogelijk, maandelijks een hele dag optreden in het Tergooi MC. Caroline Vos is activiteitentherapeute in het ziekenhuis en ziet als geen ander wat deze muzikale invulling doet met de patiënten: “Dit is veel meer dan een donatie alleen, het brengt geluksmomenten!”

Alle berichten