Nog één keer de zee zien op Vlieland

1 augustus 2023

Geert is ernstig ziek en weet dat zijn leven niet lang meer zal duren. Hij heeft veel pijn. Op slechte momenten helpt het hem om te denken aan Vlieland, het eiland waar hij als kind zo graag komt.

Strandjutten
Geert is ongeveer 10 jaar als hij voor het eerst op het eiland komt. In de zomer gaat hij 4 weken naar het Doniahuis, een huis waar je als kind vakantie kan vieren als  ouders het niet breed hebben en ‘even de zorg over kunnen dragen’. Geert vindt het eiland machtig; spelen, strandjutten en schelpen zoeken, hij geniet ervan. Aan de ene kant van het huis zitten de jongens en aan de andere kant de meisjes, maar, zo herinnert Geert zich met een glimlach op zijn gezicht: “Natuurlijk gingen we dan ook overlopen.“ Als hij op zijn 18e jaar in militaire dienst moet, keert hij regelmatig terug naar het eiland, waar hij wordt gestationeerd voor schietoefeningen.

Slechte uitslag
Al ruim 45 jaar is Geert gelukkig getrouwd met Gerda. Als hij vier jaar geleden hoort dat hij ernstig ziek is, krijgen ze een zware klap te verwerken. Er volgen zware jaren van behandelingen en onzekerheid, die ook bij Gerda heel zwaar vallen. Als Geert weer veel tegenslag en pijn heeft, denkt hij vaak aan de mooie jaren op Vlieland en vertelt er veel over aan Gerda. De gedachtes helpen hem om er weer even tegen te kunnen. Hij droomt er van om Gerda die plekken uit zijn jeugd te laten zien.

In 2022 hoort Geert dat de vele uitzaaiingen hem niet meer beter maken en zijn leven niet lang meer zal duren. Gerda besluit contact op te nemen met MAX Maakt Mogelijk. Ze gunt Geert zo graag nog een bezoek aan Vlieland, maar met de hoge ziektekosten en een heel kleine beurs, lukt het haar niet dit zelf te organiseren. Daarnaast trekt de intensieve mantelzorg voor haar zieke man een wissel op haar eigen gezondheid en heeft ze de energie niet meer.

Langs plekken van toen

Het verlangen naar toen is groot, merkt ook Jan Slagter als hij op bezoek gaat als Geert jarig is. Naast een felicitatie brengt hij het goede nieuws, dat Geert samen met Gerda een paar dagen geheel verzorgd op reis kan naar zijn zo geliefde Vlieland.

De reis wordt zorgvuldig voorbereid en moet zelfs enige keren worden uitgesteld, vanwege de kwetsbare gezondheid van Geert. Maar dan is het zover dat ze op de veerboot kunnen stappen voor een trip ‘down memory lane’. Het worden een paar onvergetelijke dagen en de droom om Gerda nog één keer zijn favoriete plek te laten zien, komt uit.

Op 27 maart bereikt ons het bericht dat Geert na een lang ziekbed,  toch nog plotseling is overleden. Hij is 72 jaar geworden.

Alle berichten