Oekraiense en Russische musici spelen samen in Orkest voor de Vrede om geld in te zamelen

18 maart 2022

In de laatste week van maart worden in vijf grote Nederlandse steden benefietconcerten georganiseerd, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de vluchtelingen uit Oekraïne.

Bijzonder aan deze spontane actie is dat de uitvoerenden, met elkaar spelend onder de naam ‘Orkest voor de Vrede’, vooral Oekraïense en Russische musici zijn. Ze werken normaal in Nederland bij grote orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentieorkest en radio-orkesten.

Het initiatief voor de benefietconcerten komt van Jeroen Weierink. Hij benaderde Omroep MAX- directeur Jan Slagter. Die was meteen enthousiast en zegde alle steun toe aan het plan. De internationaal zeer ervaren en gewaardeerde Weierink dirigeert al een aantal jaren de tournees van ‘Charkov Opera en ballet’ in Nederland en is zeer regelmatig in Oekraïne en Rusland actief. In 2015 was hij als dirigent betrokken bij het herdenkingsconcert in de kathedraal van Kiev, georganiseerd naar aanleiding van de tragedie met de MH17.

Het Orkest voor de Vrede bestaat uit circa veertig leden. Op het programma staan beroemde composities, zoals de Elégie uit de Serenade voor strijkers van Tsjaikovski, Symfonie nr. 29 van Mozart en het Larghetto uit de Strijkersserenade van Elgar. Tevens zal er een kort werk voor cello en orkest gespeeld worden van de Oekraïense componist Lyatoshinsky. De solopartij zal gespeeld worden door de Oekraïense Katja Dirven. Gastsolisten zijn de jonge internationaal vermaarde solisten Dana Zemtsov (altviool) en Michael Foyle (viool). Niet alleen alle medewerkers, ook de deelnemende schouwburgen en zalen werken mee zonder daar kosten voor in rekening te brengen. De opbrengst wordt gedoneerd aan Stichting MAX Maakt Mogelijk en komt geheel ten goede aan de opvang en hulp aan Oekraiense vluchtelingen.

De kaartverkoop loopt via de Nationale Theaterkassa. Klik hier om kaarten te bestellen!

Alle berichten