Soep op de Stoep

18 maart 2021

Al maandenlang denkt Bas Scholte Aalbes uit het Drentse Borger-Odoorn aan niets anders dan erwtensoep. Met zijn actie ‘Soep op de stoep’ probeert hij iets te doen tegen de toegenomen eenzaamheid in deze tijd van corona. Met steun van FC Emmen en MAX Maakt Mogelijk kan hij de komende tijd duizenden mensen in Drenthe blij maken met een kopje soep.  “Er kan een heleboel niet in deze tijd maar omzien naar elkaar kan nog steeds.”

Bas Scholte Aalbes  is nog iedere dag verbaasd dat zijn actie zoveel los maakt in Drenthe.  Kerken, horecaondernemers, scholen, de voetbalclub FC Emmen en honderden vrijwilligers heeft hij op de been gebracht. Bas werkt in ouderenzorg en een paar maanden geleden kwam hij heel spontaan op het idee voor de soepactie. “Tijdens de eerste lockdown is er veel aandacht geweest voor mensen die in het verpleeghuis wonen. Artiesten die optredens deden met een hoogwerker, taarten die werden langsgebracht. Ik zag om me heen dat ouderen maar ook jongeren die alleen wonen veel minder aandacht kregen. En daarom wilde ik juist voor deze groep iets positiefs doen.”

Verbindende kracht van eten

Samen met jongerenwerker Ankie Buijing benadert Bas een aantal horecaondernemers uit de buurt en die gaan meteen enthousiast aan de slag om snert te maken. Kinderen van verschillende basisscholen maken tekeningen en persoonlijke berichtjes en honderden vrijwilligers melden zich aan om te helpen met uitdelen. ”Op deze manier zie je ook de verbindende kracht van eten. Iedereen kan aan de actie meedoen en het is een mooie manier om met mensen die alleen zijn een praatje te maken.”
Natuurlijk houden de vrijwilligers bij het uitdelen van de soep rekening met de coronamaatregelen. Ze zetten de soep op de stoep, bellen aan en stappen daarna een paar meter achteruit. “Mensen weten niet dat we langskomen en dat onverwachte bezoek maakt heel wat emotie los. Bij elke voordeur hoor je verhalen van mensen die bijna niet meer buiten komen. Die hun kinderen en kleinkinderen nauwelijks nog zien. Daarom laten we ook een speciaal telefoonnummer achter voor als er behoefte is om verder te praten.”

FC Emmen

Bas is een groot fan van de voetbalclub FC Emmen en voor hem is de belangrijke thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle, afgelopen februari, een buitenkans om extra aandacht te vragen voor de actie. Met steun van MAX Maakt Mogelijk worden voor deze spannende wedstrijd 8000 lampjes verkocht die de lege tribunes van het stadion verlichten. “Elk lampje staat voor een kop soep die we weer kunnen uitdelen en binnen een paar dagen waren alle lampjes verkocht. Het was zo’n bijzonder moment om voor de wedstrijd in het stadion al die lampjes te zien branden.” De actie geeft ook de spelers van FC Emmen vleugels want die avond behalen zij de eerste overwinning van het seizoen in de eredivisie.

De komende maanden trekt Bas met zijn vrijwilligers door verschillende dorpen in Drenthe om mensen blij te maken met een kopje soep en een praatje. “Mensen vinden het ontzettend leuk dat er in deze tijd aan ze gedacht wordt en daarom willen we nu doorpakken omdat eenzaamheid een sterkt groeiend maatschappelijk probleem is.”

Dit artikel verscheen in MAX Magazine en is geschreven door Carmen Fernald.

 

 

 

Alle berichten