Terug naar Russische sferen

30 augustus 2019

“ Ik herinner me St. Petersburg nog zo goed. De schatkamer, de schilderijen, immens allemaal, een reis die grote indruk op me heeft gemaakt.”
De vakantiereis naar museum de Hermitage in St. Petersburg jaren geleden, komt steeds vaker terug in de gedachte van Cor Vlasveld uit Hazerswoude dorp. Hoe leuk zou het zijn om weer even die sfeer van toen te proeven, met een bezoek aan de Hermitage in Amsterdam, dat een nauwe kunstband onderhoudt met het gelijknamige museum in St. Petersburg.

Nierdialyse

Door een ernstige nieraandoening is de wereld van Cor Vlasveld echter steeds kleiner geworden. Drie dagen per week ligt zij urenlang aan de nierdialyse, waarna ze haar tijd thuis nodig heeft om hiervan te herstellen. De dialyse is haar redding , nadat twee jaar geleden een longontsteking er toe leidde dat haar nieren er mee ophielden. Ze leeft nog, maar door haar ziekte en de frequente dialyse is ze haar vrijheid kwijt geraakt.

Cor Vlasveld , geboren in Leiden, neemt in 1969 de winkel van haar vader in manufacturen over. In de winkel voelt ze zich helemaal op haar plek en ook buiten het werk, gaat die passie door en maakt ze borduursels, tafelkleden en vilten decoraties. In 1984 stopt ze met de zaak en betrekt ze samen met haar broer Wim , die een woningtextielzaak heeft, het ouderlijk vakantiehuis in Hazerswoude dorp. Wim bouwt de bedrijfsauto om tot camper en samen trekken ze de wereld rond en maken ze veel wonderschone natuurreizen.

Maar de reis naar de Hermitage in St. Petersburg zal Cor altijd bij blijven. De wonderschone kunst die ze daar ziet, ervaart ze nooit weer zo.
Als tijdens de wekelijkse dialyse in het ziekenhuis ze weer terugdenkt aan die tijd in Rusland, komt dat ziekenhuisvrijwilligster Yolanda Kuykens te ore die MAX Maakt Mogelijk inschakelt.

Uit naar de Hermitage

De Hermitage Amsterdam bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd met een duik in al de fenomenale collecties van de Hermitage in St. Petersburg. Een unicum in Nederland. Veel van de stukken uit Rusland zijn speciaal voor deze gelegenheid naar Amsterdam gehaald. De Hermitage stelt dan ook graag de deuren kosteloos open voor Cor en Wim , vergezeld door de MAX vrijwilligers Gemma en Karel Martin. Ze krijgen een speciale rondleiding.

Cor en Wim genieten ontzettend van de tentoonstelling. “ We hebben veel informatie over de kunst gekregen door de persoonlijke rondleiding. Het was heel goed georganiseerd. In één woord ‘prachtig’ “aldus Cor Vlasveld na afloop, “een geweldig mooie ervaring. “

 

Alle berichten