MAX Maakt Mogelijk iedere zaterdagavond om 18.50 uur op tv!

22 October 2020

Hulp aan ouderen gaat altijd door, zo is te zien in het nieuwe tv-seizoen van MAX Maakt Mogelijk. Presentator Jan Slagter laat onder meer zien hoe ouderen in Moldavië, Albanië, Oeganda en Indonesië geholpen worden om de coronacrisis te overleven. En er worden bijzondere wensen vervuld om ook ouderen in Nederland een hart onder de riem te steken.

Iedere zaterdag om 18.50 uur op NPO 2.

 

Aflevering 6 – zaterdag 28 november

Voor de wens van Anne-Marie uit Amstelveen krijgt Jan Slagter hulp van niemand minder dan Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven. Annemarie is veel alleen en door een moeilijke jeugd heeft ze weinig contact met familie. In haar leven moest ze 42 operaties ondergaan en om te revalideren ging ze graag de natuur in met een fotocamera. Haar inspiratie haalt ze uit een bijzonder fotoboek van Prof Mr Pieter van Vollenhoven. Jan Slagter verrast Annemarie thuis en neemt haar mee naar de veluwe. Daar staat de professor haar op te wachten om samen prachtige dieren op de veluwe te fotograferen.

In het Albanese dorp Barbullush staat sinds 2016 een verzorgingshuis voor ouderen dat de Nederlanders Helene en Dick Wesselingh en MAX Maakt Mogelijk dankzij donateurs konden bouwen. Het gaat daar goed met de ouderen en dankzij de inzet van de gemeente draait dit huis zelfstandig. Zelfs corona is het huis nog niet binnengedrongen. Maar buiten de muren van het huis zijn de problemen onder ouderen erg groot. Zoals Lula. Ze woont in een rotsachtig huisje waar binnen niet is. Zij en vele anderen hebben dringend behoefte aan hout en voedsel om de naderende winter te overleven.

Aflevering 7 – zaterdag 5 december

Theo leerde als kind niet lezen en schrijven en wilde daar op zijn zeventigste alsnog aan beginnen. En met succes! Theo wordt na het overlijden van zijn vrouw geconfronteerd met zijn analfabetisme. Zin vrouw regelde alle post, papieren en administratie. Maar als Jan Slagter Theo in 2019 opzoekt, is Theo net gestart met een taalcursus. De aandacht voor Theo zijn verhaal doet hem erg goed en daarom zoeken we Theo opnieuw op. Het lezen en schrijven gaat veel beter en kwam tijdens de corona lockdown goed van pas. Hij houdt nu zelfs lezingen op school om het belang van lezen en schrijven te benadrukken.

Tientallen oma’s en opa’s moeten hier in Moldavie van hun karige pensioen ook de kleinkinderen onderhouden. De ouders van de kinderen zijn ook arm of zijn vertrokken naar het buitenland en laten niks meer van zich horen..

Een pensioen van 15 euro is voor de ouderen zelf al te weinig om van rond te komen. Met drie of vier kleinkinderen erbij is dagelijks eten niet aan de orde. De huisjes zijn daardoor in zeer slechte staat. Geld voor onderhoud is er niet. De muren zijn van een soort klei, plafonds lekken en geld voor kolen of hout om de vrieskou buiten te houden is er niet. MAX maakt Mogelijk wil voorkomen dat de kleinkinderen dezelfde uitzichtloze toekomst tegenmoet gaan als hun grootouders. Door de huisjes op te knappen en voedselpakketten te brengen ontlasten we de oma’s en geven we de kinderen een veilig thuis.

Aflevering 8 – 12 december

De ouderen in het Moldavische dorp Capresti hadden het al moeilijk. Maar het corona virus heeft het nog moeilijker gemaakt. De prijzen zijn gestegen en mensen leven nog meer geïsoleerd. Veel van hen zitten soms dagen zonder eten. En ook de ouderen in het verzorgingshuis Casa MAX, werden helaas keihard getroffen. Maar ondanks de beperkingen door het corona-virus gaat de zorg voor ouderen in Moldavie altijd door. Jan Slagter bezoekt Casa MAX om te horen waar de ouderen binnen én in de omgeving nu het meest mee geholpen zijn.

Mary uit Purmerend schrijft Jan Slagter een brief voor haar goede vriendin Lia die ziek is. Ze hoopt dat MAX Maakt Mogelijk haar kan opbeuren met een leuke dag. Lia is gek op decoreren en werkte vroeger als etaleuse bij een root warenhuis. Jan Slagter regelt daarom dat Lia een dag mee kan helpen om de etalage van de Bijenkorf in te richten.

Alle berichten