Ooit werden ze als Nederlander in Nederlands-Indië geboren. Ouderen met een Nederlandse naam, die vloeiend Nederlands spreken en zich Nederlander voelen. Maar toen Indonesië in 1949 onafhankelijk werd en alle Indische Nederlanders naar Nederland vertrokken, mochten zij niet mee. Sindsdien leven ze in armoede en hebben ze dringend hulp nodig. MAX Maakt Mogelijk wil die hulp bieden. De reportage over de indo's in Bandung was te zien op zaterdag 5 november 2016, 18.35 uur op NPO2.

NPO API cURL call failed for URL: https://rs.poms.omroep.nl:443/v1/api/media/POW_03344615 error: Unknown SSL protocol error in connection to rs.poms.omroep.nl:443 status return: 0 return data: in /html/wordpress/wp-content/plugins/poms-api/poms-api.php@344

Project

Het gaat om indo’s. Oftewel, Indische Nederlanders die na de onafhankelijkheid van Indonesie niet konden aantonen dat ze Nederlander waren, omdat ze door de oorlog bijv hun identiteitspapieren waren kwijtgeraakt. Ze waren niet welkom in Nederland en moesten in Indonesië blijven. Deze achterblijvers werden door de Indonesiërs gediscrimineerd en leven sindsdien in armoede. Recht op een pensioen of AOW hebben ze niet. En het gevoel van afwijzing door Nederland is er nog steeds. Francine Tammeling uit Arnhem zet zich met haar stichting Teman Teman Sehati daarom al 16 jaar in voor deze ouderen in en rondom Bandung en Jakarta. Maar de nood is hoog en meer hulp is nodig. Daarom wil MAX Maakt Mogelijk het werk van Francine ondersteunen. Per persoon verschilt het wat er nodig is. Zo heeft een aantal ouderen een nieuw huis nodig en is medische zorg onbetaalbaar. Ruim 80 ouderen hebben dringend hulp nodig.

Status project

Zaterdag 5 november was dit project voor het eerst op televisie te zien.  18.35 uur, NPO2

Alle projecten