Ooit werden ze als Nederlander in Nederlands-Indië geboren. Ouderen met een Nederlandse naam, die vloeiend Nederlands spreken en zich Nederlander voelen. Maar toen Indonesië in 1949 onafhankelijk werd en alle Indische Nederlanders naar Nederland vertrokken, mochten zij niet mee. Sindsdien leven ze in armoede en steunt MAX Maakt Mogelijk de ouderen zo goed mogelijk.

Project

Het gaat om Indo’s. Oftewel, Indische Nederlanders die na de onafhankelijkheid van Indonesië niet konden aantonen dat ze Nederlander waren, omdat ze door de oorlog bijvoorbeeld hun identiteitspapieren waren kwijtgeraakt. Ze waren niet welkom in Nederland en moesten om uiteenlopende redenen in Indonesië blijven. Deze achterblijvers leven sindsdien in armoede. Recht op een pensioen of AOW hebben ze niet. Ze werden niet erkend door Nederland. Maar… de ouderen zullen Nederland nooit vergeten. Al zijn de meesten er nooit geweest. Ze voelen zich wel Nederlander. De meesten kennen zelfs nog Nederlandse liedjes.

Francine Tammeling van Teman Teman Sehati zet zich daarom al 16 jaar in voor deze ouderen in Jakarta, Bandung, Makassar, Malang, Depok, Surabaya. Sinds 9 jaar steunt MAX Maakt Mogelijk – dankzij donateurs – de Indisch Nederlandse ouderen op Java. Ruim 80 ouderen krijgen hulp bij de betaling van hun huur, huisje opknappen, onverwachte medische kosten, meubels, een maandelijks pensioen, de zorgverzekering (Bpjs) en bovenal sociaal contact.

Coronacrisis in Indonesie

Dankzij uw steun kunnen wij al jaren het verschil maken voor de Indische Nederlanders op Java. Maar de coronacrisis maakt het leven van de ouderen een stuk moeilijker. MAX Maakt Mogelijk wil daarom extra voedselpakketten uitdelen. Maar dat kan niet zonder uw hulp. Draag bij aan een voedselpakket van 25 euro waar 1 persoon een maand van kan leven. HELP en doneer. Want deze Nederlandse ouderen verdienen onze steun.

Sylvia van der Leij heeft extra voedselpakketten nodig

Alle projecten