Tientallen grootouders in Moldavië zorgen noodgedwongen voor hun kleinkinderen, omdat ouders naar het buitenland vertrekken. De volledige financiële zorg komt daardoor neer op de grootouders. Veel van hen zijn genoodzaakt weer aan het werk te gaan, zonder dat er een oplossing is voor de opvang van de kleinkinderen. In sommige gevallen werken de kinderen mee op het land. MAX Maakt Mogelijk wil deze grootouders steunen met voedselpakketten, medische zorg, kleding, schoolspullen en het huis opknappen. Helpt u mee?

Een pensioen van 25-50 euro is voor de ouderen zelf al te weinig om van rond te komen. Met 3 of 4 kleinkinderen erbij is dagelijks eten niet aan de orde. De huisjes zijn in zeer slechte staat. Want geld voor onderhoud is er niet. De muren zijn vaak van een soort klei gemaakt, plafonds lekken en geld voor kolen of hout om de vrieskou buiten te houden is er niet. MAX Maakt Mogelijk wil voorkomen dat de kleinkinderen dezelfde uitzichtloze toekomst tegenmoet gaan als hun grootouders. Door de huisjes op te knappen en voedselpakketten te brengen, ontlasten we de oma’s en geven we de kinderen een veilig thuis.

Ruim een miljoen Moldaviërs in de leeftijdscategorie van 25 tot 45 jaar, vertrekt naar onder andere Rusland en Turkije in de hoop op werk en een beter leven. Door deze enorme migratiestroom, ontstaan er in het land grote problemen. Dorpen lopen leeg, de industrie stagneert en ouderen blijven alleen achter. Kinderen worden bij hun grootouders achtergelaten.

Alle projecten