Veel arme ouderen in Moldavië lopen rond met verwaarloosde oogaandoeningen als cataract, oftewel staar, wat meestal ontstaat door veroudering. Een aandoening die redelijk eenvoudig te verhelpen is middels een operatie. Er zijn echter heel weinig klinieken waar men geopereerd kan worden en de wachtlijsten zijn heel lang. De ouderen in Moldavië hebben ook geen geld voor een eigen bijdrage voor een dergelijke operatie, laat staan dat ze hiervoor naar een privékliniek kunnen gaan. Het gevolg is dat bij velen de onbehandelde cataract leidt tot blindheid.

MAX Maakt Mogelijk heeft jaren geleden een operatiekamer ingericht en gezorgd dat een jonge oogarts kon worden opgeleid tot oogchirurg. Inmiddels zijn dankzij de donaties voor dit oogproject in de afgelopen jaren al ruim 1750 ouderen geopereerd. Maar er staan nog vele patiënten op de wachtlijst die dringend een cataractoperatie nodig hebben en anders blind worden. De kosten voor een staaroperatie bedragen momenteel 195 Euro.

In 2020 werden in het streekziekenhuis in Floresti 419 cataractoperaties en 133 nastaar behandelingen uitgevoerd door oogchirurg Roman Lesco en betaald door MAX Maakt Mogelijk.

Samenwerking

In de afgelopen jaren heeft MAX Maakt Mogelijk geweldig samengewerkt met stichting Zienderogen. De ogen van enkele duizenden ouderen in Moldavië zijn door verschillende teams van stichting Zienderogen onderzocht en voor deze mensen zijn gratis brillen op maat gemaakt en uitgedeeld. Indien bij de controles door Zienderogen wordt geconstateerd dat de patiënt staar heeft, wordt hij/zij in het oogproject van MAX Maakt Mogelijk opgenomen en geopereerd in het ziekenhuis in Floresti.

Uitzending Oogproject 2019 MAX Maakt Mogelijk

Alle projecten