Al jaren zijn er ouderen in Moldavië die te lang blijven rondlopen met verwaarloosde oogaandoeningen als staar, terwijl deze vaak eenvoudig te verhelpen zijn met een operatie waarmee wordt voorkomen dat mensen
blind worden. Maar er is een enorme lange wachtlijst, de betaling van een eigen bijdrage is voor veel ouderen te duur en de operatie in een privékliniek is onbetaalbaar. Sinds 2011 financiert MAX Maakt Mogelijk daarom het ‘oogproject’ in Moldavië, waarbij in de afgelopen jaren al enkele duizenden ouderen werden geopereerd.

De operaties worden uitgevoerd in het Floresti ziekenhuis waar dokter Roman Lesco samen met assistente Alexandra een dag per week oogoperaties uitvoert. De kosten voor een staaroperatie bedragen EUR 195,- (per oog). In dit bedrag is alles inbegrepen.

Voor de ouderen is de impact van een oogoperatie enorm. Het betekent dat ze zelfstandig kunnen blijven functioneren en dat ze uit hun isolement komen. Zoals Liuba Murzac (1952) die samen met haar 14-jarige kleindochter woont. Liuba is aan beide ogen geopereerd en ontzettend blij en dankbaar dat ze weer kan zien.

Wachtlijst

Momenteel staan er nog 800 mensen op de wachtlijst die dringend een staaroperatie nodig hebben omdat ze anders blind worden.

Eén van deze mensen is Ion Ciubotaru (1945). Als hij niet geopereerd wordt, is de kans dat hij volledig blind wordt heel erg groot. Aan zijn rechteroog is hij al volledig blind en met zijn linkeroog heeft hij nog maar 2% zicht. Hierdoor is hij volledig afhankelijk van de hulp van zijn vrouw. Zij moet hem bij alles helpen, zoals een glas water inschenken, eten en naar het toilet gaan. Maar zij is ook al op leeftijd en het is daarom lichamelijk en emotioneel erg zwaar voor haar.

Het plan is om eerst zijn linkeroog te opereren, zodat hij in ieder geval met één oog weer kan zien en daarna kan een plan van aanpak worden gemaakt voor zijn rechteroog. Het probleem met het rechteroog is dat er naast staar ook sprake is van ander trauma, waardoor het resultaat na de operatie waarschijnlijk minder goed zal zijn dan dat van het linkeroog.

Afhankelijk van hulp

Ook Vasile Feodorciuc (1949) staat op de wachtlijst voor een staaroperatie. Met zijn linkeroog ziet hij helemaal niets meer en met zijn rechteroog ziet hij nog maar voor 2%. Hierdoor beweegt hij zich moeilijk in huis en is ook hij volledig afhankelijk van de hulp van zijn vrouw.  Hij kan niet wachten tot hij wordt geopereerd en hopelijk weer kan zien.

Om de wachtlijst te verkorten heeft onze medewerker in Moldavië -Slavic Motricala- om toestemming gevraagd voor een tijdelijke uitbreiding van het aantal operaties. Mensen die in eerste instantie pas in december zouden worden geopereerd, zijn hierdoor nu al in september aan de beurt.

MAX Maakt Mogelijk kon dankzij donaties vorig jaar 450 staaroperaties laten uitvoeren. Hopelijk zal het aantal dit jaar met uw hulp alleen maar toenemen en kunnen onder anderen Ion en Vasile snel worden geopereerd!

Help mee en doneer voor dit oogproject in Moldavië!

Alle projecten