Veel arme ouderen in Moldavië lopen rond met verwaarloosde oogaandoeningen als cataract, oftewel staar, wat meestal ontstaat door veroudering. Een aandoening die redelijk eenvoudig te verhelpen is middels een operatie. De ouderen in Moldavië hebben echter geen geld voor een dergelijke operatie en het gevolg is dat bij velen de onbehandelde cataract leidt tot blindheid. MAX Maakt Mogelijk heeft in de afgelopen jaren al ruim 1500 ouderen kunnen laten opereren. Maar er staan nog tientallen patiënten op de wachtlijst die dringend een cataract-operatie nodig hebben en anders blind worden. De totale kosten per operatie zijn 270 euro.

In de afgelopen jaren heeft MAX Maakt Mogelijk geweldig samengewerkt met stichting Zienderogen. De ogen van enkele duizenden ouderen zijn door verschillende teams van Zienderogen onderzocht en voor deze mensen zijn gratis brillen op maat gemaakt en uitgedeeld.

Ouderenproblematiek Moldavie

Moldavië, één van de armste landen in Europa, ligt slechts op drie uur vliegen van Nederland. Een prachtig land dat net iets kleiner is dan ons land en maar 4,4 miljoen inwoners telt. Het land behoorde vroeger tot de Sovjet-Unie. In 1991 wordt het onafhankelijk. Na de onafhankelijkheid is het land in een diep dal geraakt.
Vooral de ouderen hebben het zwaar te verduren. Hun kinderen kunnen de zorg voor hen niet meer opbrengen en wonen en werken vaak in het buitenland. In de schaarse verzorgingstehuizen die het land telt, zijn nauwelijks voorzieningen. De arme regering ontbreekt het aan geld en middelen om hier wat aan te doen.

Alle projecten