MAX Maakt Mogelijk steunt al jaren een gaarkeuken in Noord-Albanie waar ouderen een maaltijd kunnen halen. Maar de huisjes waar de ouderen naar terugkeren nadat ze een maaltijd genuttigd hebben, zijn in vreselijke staat. Sommige ouderen zijn dakloos, anderen wonen in een stal en verzamelen daarin plastic vuilnis om te verkopen. MAX Maakt Mogelijk wil deze ouderen helpen door hun huisje op te knappen of voor sommigen zelfs een nieuwe kamer te huren.

De vier eetmomenten per week in de gaarkeuken zijn ontzettend belangrijk voor de ouderen, zonder deze steun eten ze soms dagenlang niets. Maar de huisjes waar de meesten in wonen, zijn in hele slechte staat. Sommigen zijn bijna dakloos en voor iedereen geldt dat ze hun onderkomen niet warm kunnen houden in de winter.

Wonen in een stal

Een van de bezoekers van de gaarkeuken is Mariana. Ze scharrelt haar inkomen bij elkaar tussen het vuil. Maar omdat ze in een hokje woont van 2 bij 3 meter, en daar ook nog haar vuilnis opslaat, lopen de mensen in het dorp met een grote boog om haar heen.

De oplossing lijkt simpel maar blijkt in de praktijk vaak een lastige. Er is weinig degelijke woonruimte. De ruimtes die er zijn kosten ook geld, en dat heeft Mariana niet. Dus als MAX Maakt Mogelijk een kamer vindt die te huur is, levert dat vaste kosten op voor lange tijd. Want een inkomen uit pensioen heeft Mariana niet.

Hulp voor Mariana en de andere ouderen is daarom hard nodig!

De uitzending van dit project is terug te kijken: Albanie uitzending november 2019

Mariana in haar huisje van 2×3 meter

 

 

Alle projecten