Geef een man een vis en hij heeft eten voor een dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.’ Een bekend gezegde dat in de ontwikkelingshulp vaak toegepast wordt. In Moldavië is geen vis of grondstof waar de bevolking makkelijk geld aan kan verdienen. Niet voor niets is Moldavië het armste land van Europa. Toch zijn er mogelijkheden om ervoor te zorgen dat mensen zelfvoorzienend worden, zoals met zaden en een eigen groentekas of door bijen te houden.

Dankzij trouwe donateurs steunt MAX Maakt Mogelijk al acht jaar ouderen in Borceag, een klein dorp in het zuiden van Moldavië. Door thuiszorg, tafeltje-dekje, een gezondheidscentrum, financiële steun voor grootouders die voor kleinkinderen moeten zorgen, huisjesrenovatie en groentekassen is het leven van veel ouderen verbeterd. Omdat veel ouderen niet zelf voor inkomen kunnen zorgen en de werkende bevolking wegtrekt naar buurlanden, is het belangrijk de jonge mensen iets te bieden. Door de thuiszorg en andere projecten wordt er al werk gecreëerd, maar ook op kleinere schaal wil MAX Maakt Mogelijk graag iets bijdragen.

Jan Slagter: “Wij zijn er voor ouderen, maar in Moldavië en veel andere arme landen zie je de generaties erna in dezelfde uitzichtloze situatie belanden. Er is geen perspectief op opleiding, geschoold werk. Gelukkig merken wij dat door de groentekassen die wij geplaatst hebben, er een positieve beweging op gang komt. Extra bijzonder is dat mensen daardoor ook met eigen initiatieven komen. Zoals de jongeman Vitalie. ‘tuatie belanden’ Hij heeft het imkervak van zijn vader geleerd en wil die kennis graag inzetten om voor MAX Maakt Mogelijk bijen te houden en honing te verkopen. Maar voor hem is het onmogelijk om een startbedrag van 11.680 euro bij elkaar te krijgen waarmee hij veertig bijenfamilies en alle benodigde materialen kan kopen.”

Gedurende een jaar kan een bijenkorf met één familie ruim dertig kilo honing produceren. Op jaarbasis leveren veertig bijenfamilies totaal zo’n 1.200 kilo honing op. De prijs voor een kilo is vier euro. In het eerste jaar levert dat 4.800 euro op. Twintig procent daarvan is nodig voor de kosten en tachtig procent is nettowinst voor het thuiszorgproject. Na een jaar zal het aantal bijenfamilies verdubbelen en daarmee ook de woningproductie en de winst. Wilt u Vitalie helpen het startbedrag van 11.680 euro bij elkaar te krijgen? Steun dan het ‘Bijenproject’.

Alle projecten