De burgemeester van het dorp Capaclia in Moldavië luidde de noodklok, omdat er 55 ouderen wonen die al jaren geen warme en voedzame maaltijd hebben gegeten. Een oude schoolkantine kan dienst doen als gaarkeuken met eetkamer, zodat de ouderen daar ook ‘s winters bij elkaar kunnen zitten om te eten. Maar voordat dat zo ver is, moet er van binnen nog een hoop gebeuren. En dat kan het straatarme dorp niet zonder hulp. Het is de bedoeling dat er drie dagen per week ouderen een gratis maaltijd kunnen halen. 12 ouderen zijn niet in staat om zelf naar de gaarkeuken toe te komen. Zij krijgen hun maaltijd thuis. De locatie van de gaarkeuken is een voormalig schoolklasje. Alle oude rommel moet eruit en de ruimte moet omgebouwd worden tot keuken met eetkamer.

Capaclia ligt in het zuid westen van Moldavie, 120 km van Chisinau. Het is onderdeel van het Cantemir district en bestaat sinds 1783. Het aantal inwoners is 2141, van wie 269 ouderen. Het is een arm dorp waar gelukkig een hele actieve burgemeester zit die zich graag wil inzetten voor de ouderen. Vrijwilligers, kinderen en of ouderen die zelf een maaltijd komen eten kunnen maaltijden meenemen/langsbrengen bij de 10-12 ouderen die niet zelf in staat zijn om naar de gaarkeuken te komen. Het gebouw betreft een oude keuken voor een school midden in het dorp. De ruimte en het gebouw zelf is van de gemeente en staat al lang leeg. Het mag gratis gebruikt worden, zo lang als nodig.

Update december 2019: De gaarkeuken is een plek waar mensen graag komen voor een maaltijd én een praatje. Het blijkt een schot in de roos voor de arme bewoners in het kleine dorp.Drie dagen per week wordt er gekookt voor 55 ouderen. De mensen die niet zelf naar de gaarkeuken kunnen komen omdat ze niet goed kunnen lopen of bedlegerig zijn, krijgen een maaltijd thuis gebracht door een van de vrijwilligers. De medewerkers van de gaarkeuken zijn erg trots wat bereikt is dankzij hulp uit Nederland.

 

Alle projecten