Hoeveel MAX Maakt Mogelijk ook voor ouderen doet, de stichting kan de ogen niet sluiten voor het leed van kinderen. Zoals voor de kleine Ricaerd uit een van de armste streken van Moldavië. Zonder onze hulp zal deze doodzieke twaalfjarige jongen de zomer van 2018 niet halen.

“Ruim 10 jaar ga ik regelmatig op reis voor de projecten van MAX Maakt Mogelijk, waar we hulp bieden aan ouderen in verschillende landen. Af en toe probeer ik tijdens die reizen op bescheiden schaal ook kinderen te helpen die op mijn pad komen. Zo kwam ik in november 2016 toevallig Riceard Petriuc tegen. Het toen 11 jaar oude jongetje heeft de ziekte van Hodgkin: een zeldzame vorm van lymfklierkanker. Omdat zijn leefomstandigheden bar slecht waren, had hij nog minder kans dan veel andere zieke kinderen en daarom heb ik hem geholpen. Eerst met voedselpakketjes, goede kleding en wanneer dit noodzakelijk was, ook met medicijnen voor zijn chemokuren”, aldus Jan Slagter.

Wat een klap toen ik dat nieuws hoorde

Wat waren we blij te horen dat het weer beter met hem ging. Hij kreeg weer meer energie, kon terug naar school en met zijn vriendjes spelen. Dingen die hier vanzelfsprekend zijn, maar voor de kleine Riceard een wereld van geluk betekenden. De klap was dan ook groot toen wij in september 2017  hoorden dat hij in Moldavië was uitbehandeld. Onderzoek in Boekarest wees uit dat Riceard resistent is geworden voor de chemokuren. Zijn prille leven kan alleen nog gered kan worden door een transplantatie van (zijn eigen) beenmerg. Een zware, maar ook kostbare ingreep, die binnen niet al te lange tijd zou moeten plaatsvinden. Riceards ouders en grootouders staan machteloos; ze zijn straatarm en kunnen het bedrag van naar schatting 60.000 à 80.000 euro nooit betalen.

We blijven niet machteloos toekijken!

Jan Slagter: “Ook ik voelde me in eerste instantie machteloos: Stichting MAX Maakt Mogelijk ontvangt donaties, bedoeld voor de hulp aan ouderen en zo’n groot bedrag kan niet aan kinderen worden besteed. Maar ik laat Riceard niet vallen, met uw hulp kunnen we ervoor zorgen dat hij weer een toekomst krijgt. Iedere gift is  welkom. Als iedereen geeft wat hij of zij kan missen, dan komen we er wel.”

Status Project

Eind juni 2018: de finale reis naar Boekarest voor de PET-scan die zou moeten uitwijzen of hij genezen kan worden verklaard. Fantastisch en goed bericht volgt: De uitslag is positief en dit betekent een dolenthousiaste Riceard, die een gat in de lucht sprINGT, buiten voor de kliniek waar hij zoveel tijd heeft doorgebracht!

Eind juli 2018, een maand na de goede berichten,  ontmoet Jan Slagter de jongen weer, maar nu in zijn huis in Falesti. Jan en Riceard waren blij en ontroerd bij dit weerzien. Ze konden samen terugkijken op alles wat gebeurd is en vaststellen hoe ongelooflijk het is, dat Riceard weer alle kansen heeft op een gezond en lang leven.

Alle projecten