Als je in Nederland een handicap hebt, zijn er allerlei voorzieningen waar je gebruik van kunt maken. In Moldavie is dat heel anders. Toch is er een schoenenfabriek waar ouderen met een handicap kunnen werken. Maar die wordt met sluiten bedreigd.

MAX Maakt Mogelijk heeft vorig jaar, bij de schoenenfabriek, een hoop schoenen gekocht voor kinderen die anders niet naar school konden. Maar onlangs is het gebouw van de fabriek gesloten, met als gevolg dat bijna alle werknemers noodgedwongen en zonder inkomsten thuis zitten..

Een van de mensen die voor zijn inkomsten afhankelijk is van de schoenenfabriek, is Mihail. Maar nu de fabriek moet sluiten, omdat er geen geld is voor een nieuwe ruimte, is hij wanhopig. Het werk in de fabriek is zijn inkomstenbron.

In het tijdelijk onderkomen van de schoenenfabriek heeft Constantin Gazan de leiding. Een gedreven man die altijd oplossingen zoekt om de omstandigheden voor zijn werknemers zo goed mogelijk te maken. Maar dat is in Moldavie niet makkelijk, er zijn geen fondsen beschikbaar om de man te helpen met de nieuwe werkplaats. Er is een lege ruimte beschikbaar waar de werkplaats van de schoenenfabriek zich mag vestigen, maar dan moet de ruimte nog wel opgeknapt worden. MAX Maakt Mogelijk wil deze ruimte onder handen nemen zodat de ouderen zelf weer geld kunnen verdienen.

Update juli 2019:

De schoenenfabriek betekent het enige stukje zelfstandigheid voor de oudere werknemers. Dankzij een renovatie van de werkplaats is dat veilig gesteld. In de ruimte waar wordt gewerkt is nu airco en een ventilatiesysteem om de indringende lijmlucht af te voeren. Er hangen gordijntjes om de felle zon te weren, er staan kasten om materialen op te bergen, vitrinekasten om schoen-modellen om te showen en er hangen planken aan de muur om materialen netjes op te bergen. Een grote verbetering waar Constantin en de medewerkers erg blij mee zijn!

Schoenen voor de winter
Ook nu ligt er weer een opdracht om voor 345 kinderen in de regio rondom Vulcanesti schoenen te maken. Maar ook voor de ouderen in de dorpen zijn zeker 400 paar schoenen nodig, want in het kader van de volgende winteractie krijgen ook ouderen van onze projecten schoenen en tevens thermo ondergoed, kleding, warme winterjassen. De schoenen worden uiteraard weer gemaakt door de werknemers van de schoenenfabriek die daar hun enige inkomen uit halen. Jan Slagter: ’’Het is mooi dat enkele van onze projecten elkaar overlappen en extra klandizie geven. Dankuwel voor uw steun!’’

De schoenen die gemaakt worden in de fabriek worden uitgereikt aan kinderen die daarmee eindelijk ‘s winters weer naar school kunnen.

Alle projecten