Als Jan Slagter met de cameraploeg het terrein van het verpleeghuis in de stad Balti oploopt, worden ze geconfronteerd met een angstaanjagend tafereel. Mensen liggen op bankjes, lopen verdwaasd rond, roepen en schreeuwen. Jan Slagter: “Het is geen plek waar je graag komt. Laat staan dat je er moet wonen. Er staat ‘temporar’ op het bord boven de hoofdingang dat betekent ‘tijdelijk’, maar als je eenmaal hier woont, kom je er niet meer weg.”

Help de bewoners van verpleeghuis Dom Veteranov aan een schaduwplek!

Het is weer zomer en dat betekent dat veel bewoners veel naar buiten gaan en de dag grotendeels doorbrengen in de grote omheinde tuin met grote grasvelden en wat bomen, maar er is niets te beleven. Er staan wat oude gebladderde bankjes verspreid over het terrein, waarvan er enkele een schaduwplek hebben. Andere bankjes staan in de volle zon en het is daar niet om uit te houden voor de ouderen.

Wat is er nodig

‘’Het is niet voor te stellen”, aldus Jan Slagter. ‘’Mensen liggen van ellende op bankjes buiten, tenminste als er nog plek voor ze is. Of ze zitten op de grond, ook ouderen op hogere leeftijd,. Ze hebben vaak stijve en pijnlijke gewrichten en kunnen nauwelijks weer overeind komen. De mensen kijken depressief voor zich uit en anderen lopen verdwaasd rond, roepen of schreeuwen. Het is geen plek waar je je ouders of familie met een hersenaandoening graag naar toe brengt.’’

U kunt deze zomer voor deze ouderen al het verschil maken. Elk bedrag, klein of groot, is welkom. Dan gaat MAX Maakt Mogelijk zorgen dat er nieuwe bankjes of tuinstoelen komen en als het kan ook extra schaduwrijke plekken.

Doneer nu en help de bewoners aan een schaduwplek!

Het verhaal achter Dom Veteranov

Slechts 4 verzorgers op 468 bewoners

Op het eerste gezicht lijkt het verpleeghuis op een gesticht, zoals dat vroeger genoemd werd. Een huis vol mensen met verschillende hersenaandoeningen.
In de stad staat het huis bekend als huis voor veteranen. Van de 468 mensen is meer dan de helft ouder dan vijftig jaar. Van deze groep is het grootste deel dement. Voor alle 468 bewoners zijn er overdag slechts 10 verpleegkundigen aanwezig, ‘s nachts zijn dat er nog maar vier die alle bewoners in de gaten moeten houden.

Verpleging is radeloos

Eenmaal binnen in het gebouw is de verbijstering bij Jan Slagter en zijn filmploeg groot. Mensen liggen met z’n achten op een kamer, de matrassen waarop geslapen wordt zijn slechts drie centimeter dik, er zijn geen medische hulpmiddelen en er hangt een doordringende urinelucht. Omdat veel mensen incontinent zijn, hangen er overal matrassen uit het raam om te drogen. Er is geen schoon beddengoed, de matrassen worden nauwelijks droog en de urinelucht wordt iedere dag heviger. Er is geen incontinentiemateriaal en de verpleging vertelt moedeloos dat zij ook niet weten wat ze kunnen doen zonder financiële steun. Behalve goed zijn voor de mensen. Jan Slagter: “De winters moeten hier vreselijk zijn. Er is geen goed werkende centrale verwarming, er zijn weinig dekens, de mensen hebben geen extra kleding of een jas. Hier liggen ze met ijspegels op de ramen te wachten op het voorjaar.”

Onhygiënische toestanden

De keuken, wasruimte en het sanitair zijn er al net zo vreselijk aan toe. De waterleiding lekt, de mensen kunnen niet gewassen worden omdat het personeel geen tijd heeft om een groot deel van de 468 mensen dagelijks te wassen. Daarnaast is er een probleem met schoon water en het riool. Warm water is er slechts eén dag van de week.  Een spelletje spelen of even tv kijken is er niet bij, de bewoners kijken depressief voor zich uit en liggen veelal in bed.

Stapsgewijs aanpakken

Jan Slagter: “Eerst willen we beginnen met nieuwe bedden en daarop waterdichte matrassen voor de bewoners. Zodat zij er meteen in leef comfort op vooruit gaan”. De benodigde verstelbare bedden worden betrokken bij het transportbedrijf Vidotrans, die deze rechtstreeks aflevert in Balti. Het overgrote deel gewone bedden wordt in Moldavië aangekocht, zodat er geen transport nodig is. Bedden ophalen bij particulieren in Nederland is helaas niet mogelijk.

Update januari 2021:

Dankzij vele donaties is er goed nieuws te melden en konden wij alle bedden en matrassen vervangen en tevens een grote partij handdoeken en lakens afleveren. Met de hulp van de Moeder Teresastichting is een grote zending kleding en jassen naar Dom Veteranov gebracht.

Hulpmiddelen voor het personeel

Het personeel in de keuken kookt dagelijks voor de 468 bewoners. Tot voor kort schilden zes dames 4 uur lang kilo’s met aardappelen. Dankzij MAX Maakt Mogelijk zijn er nu professionele machines die grotendeels dit werk overnemen. Ook zijn er schoonmaakkarren met schoonmaakmiddelen aangeschaft, om te zorgen dat het schoner en hygiënischer is op de plekken waar de bewoners slapen, eten en verblijven.

Een nieuw toiletgebouw

Inmiddels kunnen de bewoners weer veel tijd buiten in de grote tuin doorbrengen. Het vervallen en smerige hok wat dienst deed als toiletgebouw in de tuin, kon worden afgebroken en dankzij de donaties van MAX Maakt Mogelijk kwam er een modern en goed ingerichte toiletgroep voor in de plaats.

      

Het oude wc-gebouw                                het nieuwe gebouw met toiletten

Het is een mooi begin, maar uw hulp is nog steeds nodig. 

Binnen is het muf, vloerbedekking is kapot, er hangen geen of oude kapotte gordijnen, er zijn geen tv’s waar mensen ter afleiding naar kunnen kijken, maar de mensen kijken depressief voor zich uit. Het personeel heeft dringend behoefte aan extra wasmachines en drogers. In de keuken zijn nieuwe boilers nodig en ook is er behoefte aan diverse keukenapparaten.

MAX Maakt Mogelijk wil daarom veel meer doen om de bewoners een fijne en gezonde leefomgeving te bieden.

Help mee en doneer hier!

Uitzending over dit project terugkijken

Alle projecten