Op drie uur vliegen van Nederland zijn er nog altijd honderden ouderen die geen stromend water hebben. Ze moeten elke dag naar de rivier lopen om daar water te halen. Dankzij donaties is MAX Maakt Mogelijk erin geslaagd om de huisjes van 167 ouderen aan te sluiten op het waternetwerk en zullen in 2021 nog eens 24 huisjes aangesloten worden. Dankzij deze wateraansluiting valt een grote last van hun schouders.

Schoon drinkwater is voor iedereen een eerste levensbehoefte. Ook voor de ouderen in Moldavië die juist zomers met hoge temperaturen extra kwetsbaar zijn en geregeld met uitdrogingsverschijnselen worden aangetroffen. En in de winter leggen de inwoners van het straatarme dorp een lange wandeltocht af, over de heuvel, om emmers naar huis te sjouwen.

De mensen in Stefanesti haalden hun water uit ondiepe putten, die verontreinigd zijn. Het probleem is nog ernstiger tijdens de warme zomermaanden, omdat de putten dan uitdrogen en er helemaal geen water in het dorp voorhanden is. Iedere zomer keert dit probleem terug en moeten de mensen het bergdorp uit om met emmers en tonnen water uit (de naastgelegen waterput bij) de rivier te halen.

Om een huis te kunnen aansluiten op het waternet moeten leidingen, een kraan met een gootsteen en een meter worden gekocht en alle (graaf)werkzaamheden  moeten worden verricht. Dit alles kost € 424,- en is een onoverbrugbaar bedrag voor ouderen die moeten rondkomen van een pensioen van circa 47 euro.

Op de foto (boven) is Maria Patras te zien in 2017. Zij moet een uur heen en een uur terug lopen en zelf met een emmer water sjouwen waar ze thuis alles mee moet doen. Maar dat behoort tot de verleden tijd. Maria is dolblij met haar schone water uit de kraan! In de uitzending van 24 oktober 2020 is dit te zien.

MAX Maakt Mogelijk wil een wateraansluiting voor meer ouderen mogelijk maken. Helpt u mee?

    Schoon drinkwater en een wastafel voor Maria

Ook Dimitri is dolblij met zijn wastafel en water

 

Alle projecten