In het noorden van Moldavie leeft een groep weduwen die onder vreselijke omstandigheden moet leven. Door pech, brand en een aardbeving in december 2016, wonen deze vrouwen in krotten die op instorten staan. De oude krotten zijn van zulke slechte kwaliteit dat ze door een aardbeving in 2016 niet meer bewoonbaar zijn. De vrouwen die er helemaal alleen voor staan, zijn wanhopig en krijgen nergens hulp. MAX Maakt Mogelijk wil daarom helpen!

Anna staat er helemaal alleen voor, ze kreeg nooit kinderen omdat haar man haar mishandelde. Anna warmt zich ’s nachts op door tegen haar honden aan te gaan gaan liggen. Ze is doodsbang dat er opnieuw een aardbeving komt en alles om haar heen instort.  Maar de vrouwen hebben meer problemen. Zoals slechte kachels die brand veroorzaken en verouderde persoonsbewijzen.

Moldavië is het armste land van Europa. Sinds het  uiteenvallen van de Sovjet Unie in 1991, is het land op politiek en economisch vlak instabiel. En daar begonnen de problemen van Ludmilla. Haar paspoort komt uit de Sovjet tijd en is niet meer geldig. Op papier bestaat ze niet. Ze heeft daarom geen recht op pensioen, bedelt en woont in een krot.

De slechte oude kachels zorgen bij veel mensen daarnaast ook nog voor problemen. Maar een alternatief hebben ze niet, het is hun enige manier om hout te stoken en het in huis warm te krijgen. Zo ook Valentina van 80. De vrouw is blind en heeft ook nog de zorg voor haar kleinkinderen. Maar die zijn al 4x opgenomen in het ziekenhuis omdat ze door de defecte kachel rook inademden. En kort geleden vatten de handdoeken voor de kachel vlam. Valentina kon nog net uit het huis gered worden door haar kleinzoon.

Meer dan een kwart van de bevolking in Moldavië leeft onder de armoedegrens. Door gebrekkige overheidsvoorzieningen leven vooral ouderen op het platteland in middeleeuwse omstandigheden.

Omdat Moldavië zelf geen grondstoffen heeft, is er geen industrie. Jong werkenden trekken weg. En ouderen blijven achter. Het land vergrijst. De achterblijvende ouderen zijn met hun pensioen van een paar tientjes op zichzelf aangewezen.

Deze vrouwen hebben niets meer. MAX Maakt Mogelijk wil ze helpen door hun huisje op te knappen, zodat ze in ieder geval s winters warm blijven en een normaal bed hebben om op te slapen.

Want als je 80 bent, is dat toch wel het minste? Help de weduwen in Moldavie!

Status Project

Dit project is afgerond.

Alle projecten