In Nederland is het aantal dak- en thuislozen in 10 jaar verdubbeld. In Rotterdam kunnen ze bij Mike en Ria terecht die twee keer per week een maaltijd aanbieden voor 60-100 mensen.

Jan Slagter gaat in Nederland langs bij Mike en Ria die elke week in Rotterdam maaltijden uitdelen aan dak-en thuislozen.

Al 23 jaar zetten Ria en Mike Heinrich uit Nieuw-Vossemeer zij in voor daklozen in Rotterdam. Iedere week wordt er thuis gekookt voor (per keer) 60 –  100 porties. Dit eten delen zij elke maandag uit bij het centraal station in Rotterdam. Op vrijdag doet een vrijwilliger het, maar ook dan kunnen ze het vaak niet laten erbij te zijn. Ook zamelen Mike en Ria kleding en slaapzakken in en organiseren ze een paar keer per jaar uitjes voor daklozen. Ria kent van iedere dakloze de verjaardag en de daklozen noemen haar op hun beurt ‘mama’. Een mooi en persoonlijk initiatief dat MAX Maakt Mogelijk wil steunen.

Hun vertrouwen is zelden beschaamd. Mike: ,,We hebben de meest moeilijke mensen van Rotterdam aan de bus gehad, maar uiteindelijk staan deze mensen ons ook mee te helpen met het wegbrengen van de vuilniszakken.’’  Naast eten en kleding uitdelen organiseren Ria en Mike ook een paar keer per jaar een uitje voor daklozen. Dit kan zijn op een camping, rondvaren op een boot, naar de Efteling, etc. Zodat ze de zorgen van de straat even los kunnen laten en ook kunnen genieten. Met ruimte voor goede gesprekken en plezier bij de barbecue. ,,Vaak komen dan ook herinneringen aan betere tijden naar boven. Dit kan dan een motivatie zijn om uit hun situatie te stappen. Wij motiveren ondersteunen ze daarbij.’’

Van de ongeveer 60 mensen waar ze normaliter rekening mee houden zijn er ongeveer de helft vaste gezichten. Voor één dag eten uitdelen voor 100 mensen is Ria ongeveer 150 euro kwijt. Ria let altijd op koopjes. Voor de bus zijn ze qua tank ongeveer 80 euro kwijt en daarmee kunnen ze dan 3 keer rijden.

Dit project is zondag 1 december te zien op NPO2 om 19.10 uur.

Alle projecten