MAX Maakt Mogelijk wil zo goed mogelijk noodhulp verlenen aan de mensen die uit Oekraine naar buurland Moldavië zijn gevlucht. Geld voor opvang en voedsel zijn het hardst nodig.

De verwoestende oorlog in Oekraïne maakt niet alleen het land kapot, maar de humanitaire crisis is van ongekende omvang. Nog steeds vluchten dagelijks Oekraïners naar o.a. buurland Moldavië waar inmiddels ruim 350.000 vluchtelingen hun heil hebben gezocht.

De noodhulp van MAX Maakt Mogelijk kwam na de uitbraak van de oorlog direct op gang en dankzij uw hulp kunnen wij grote hulpacties opzetten. Dit doen wij bij zowel onze bestaande projecten, maar ook bij diverse grote opvanglocaties die lokaal zijn opgezet.


Onze noodhulp bestaat uit opvang, uitdelen maaltijden en voedselpakketten, hulptransport:

  • Baltata vluchtelingenkamp: dagelijks ontvangen vluchtelingen eten, drinken er worden ook dekens en kleding uitgedeeld. Het aantal vluchtelingen fluctueert tussen de 170 en 300 personen.
  • Orhei vluchtelingenkamp: sinds het begin van de crisis worden in Orhei tussen de 100 en 175 vluchtelingen opgevangen en krijgen zij voedselpakketten met vooral vers en gezond eten en drinken. Ook worden hygiënische artikelen, zoals zeep en indien nodig incontinentiematerialen uitgedeeld.
  • Gaarkeuken Regina Pacis: de gaarkeuken wordt als sinds 2016 door MAX Maakt Mogelijk gesteund. In het begin van de crisis ontstond een grote toename van vluchtelingen die vanuit de gaarkeuken maaltijden kregen uitgedeeld, totdat zij elders konden worden ondergebracht. MAX Maakt Mogelijk heeft dankzij donaties extra keukenapparatuur aangeschaft.
  • Extra opvanglocaties: Directeur Illy opent in september 2 opvanglocaties die onderdak bieden voor totaal 56 vluchtelingen. Dankzij donaties kan MAX Maakt Mogelijk voorzien in utiliteitskosten, maaltijden, drinken en vers fruit.
  • Vulcanesti: Nadejda Mocan helpt al vele jaren de eenzame en zieke ouderen in Vulcanesti en zorgt met een team van vrijwilligers voor de warme maaltijden die aan huis worden afgeleverd. Nu verzorgt zij ook huisvesting en maaltijden voor de circa 50 vluchtelingen. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de maandelijkse financiële bijdragen van Stichting MAX Maakt Mogelijk.
  • Families in Moldavië: ondanks dat zij zelf in armoede leven, delen zij hun huis en eten met de vluchtelingen uit Oekraïne. MAX Maakt Mogelijk zorgt dat deze gastgezinnen maandelijks een goed gevulde voedselpakket ontvangen en dat zij een extra bijdrage ontvangen voor de vast lasten.
  • Goederen: in de maand mei zijn 4 vrachtwagens vertrokken naar Moldavië met o.a. luiers, incontinentiematerialen, verse groente, kleding en dekens. Onze vertegenwoordigers hebben dit verdeeld over de diverse opvanglocaties.
  • Kinderschoenen: de meeste vluchtelingen zijn vanuit Oekraïne vertrokken met niet meer dan wat zij droegen. Vooral de kinderen liepen op slechts slippertjes of gympjes. Voor 519 kinderen van vluchtelingen heeft MAX Maakt Mogelijk in oktober stevige winterschoenen laten maken en uitgedeeld.

Helaas is het einde van de crisis nog niet in zicht en hebben wij uw hulp nog steeds dringend nodig. Laten wij onze krachten bundelen en help ons de vluchtelingen helpen! Doneer nu!

Alle projecten