In Nederland is de kou in huis voor veel mensen een groot probleem. Hoe verwarm je je huis, zonder hoge stookkosten te krijgen? In Moldavië zijn de problemen nog groter; doordat veel huisjes slecht onderhouden zijn en muren en daken vol gaten zitten.

Maar helpen, helpt! Dat bewijzen de ouderen die dankzij donateurs in een opgeknapt huisje wonen. Ze hebben geen zorgen meer over een ijskoud huis, bevriezing van ledematen in de nacht en een kachel die zoveel rook uitstoot dat het huisje zwart geblakerd is.

Geen geld om huisje ‘winterklaar’ te maken

Een goed voorbeeld is het huisje van Vasili die slechts van 92 euro per maand moet rondkomen. Omdat Vasili gehandicapt is, gaat al zijn geld op aan voornamelijk medicijnen. De muren van zijn huisje waren zwaar beschadigd en zijn kachel was kapot. Geld om zijn huisje op te knappen had hij niet. Maar het bouwteam van MAX Maakt Mogelijk ging in het voorjaar 2022 aan het werk, met een prachtig resultaat. Deze winter hoeft Vasili het niet meer koud te hebben. Hij is enorm gelukkig in zijn opgeknapte en warme huisje.

    

Voor situatie                                                                         Na situatie                                       Vasile voor                                                                      Vasile in zn huis na renovatie

IJskoude maanden 

Duizenden ouderen in Roemenië, Moldavië, Oekraïne, Litouwen, Kosovo, Albanië en Bosnië zien elk jaar met angst en beven de wintermaanden tegemoet. De jaarlijkse winteractie van MAX Maakt Mogelijk heeft al tienduizenden ouderen in Oost-Europa geholpen de barre winterkou te overleven. Jan Slagter zet zich nu in om niet alleen de ergste nood te lenigen, maar ook structureel iets aan de problemen te doen.

Jan Slagter: “De gevolgen van kou op het lichaam zijn enorm groot. Al sinds wij tien jaar geleden startten met noodhulp tijdens strenge winters in Oost-Europa, is het aantal ouderen bij wie ledematen bevriezen door de kou, ieder jaar afgenomen. En onlangs vertelde een arts in het streekziekenhuis Floresti in Moldavië mij, dat er nauwelijks nog mensen worden binnengebracht met bevroren ledematen. Dat is een mooi resultaat. Maar het zou nooit zo ver mogen komen. Er zijn nog veel te veel ouderen die de nacht ijskoud doorkomen en in september al met angst leven voor de winter die komt. Daarom willen we naast het leveren van hout en kolen de huisjes van de ouderen renoveren. Maar dat kan niet zonder uw hulp.”

Kom in actie!

Dankzij de actie ‘Help ouderen in Oost-Europa’ van MAX Maakt Mogelijk kunnen wij levens redden. Help mee om de huisjes te renoveren en de kacheltjes te maken of nieuw te kopen.


WAT KOST DE HULP:

€ 12,5-        : 5 dagen per week een warme maaltijd van de gaarkeuken

€ 9,-            : 3 dagen per week een warme maaltijd en thuiszorg via het tafeltje-dek-je project

€ 40,-           : een voedselpakket per maand

€ 950,-         : het opmetselen van een kachel

€ 1500 – 1700 ,- : een kleine renovatie van een huisje, met vervangen kachel, glas in kozijnen en vloerisolatie.

€ 2000 – 5500 ,-  : een grote renovatie van een huisje, zoals reparatie plafond en dak, kachel, isolatie, sanitaire voorzieningen.

Alle projecten