Met één druk op de knop de verwarming aanzetten, voor ons is het de normaalste zaak van de wereld. Dat geldt niet voor de ouderen in Oost-Europa. Zij moeten 's nachts met een winterjas aan in bed liggen om warm te blijven. Tijd voor MAX staat donderdag 13 februari 2020 in het teken van de ouderen in Oost-Europa.

Angst voor de wintermaanden

Duizenden ouderen in Roemenië, Moldavië, Oekraïne, Litouwen, Kosovo, Albanië en Bosnië zien elk jaar met angst en beven de wintermaanden tegemoet. Met hun pensioen van €30 tot €45 per maand, kunnen ze geen kolen of hout kopen om deze koude periode, met temperaturen van min 20 graden te overleven. Vele duizenden ouderen in Oost-Europa kunnen zich niet weren tegen de meedogenloze kou. Met bevriezing van ledematen en zelfs overlijden tot dramatisch gevolg.

Geen geld voor hout en kolen

Jan Slagter: ”Met hun schamele pensioen hebben ouderen daar geen geld om voldoende hout en kolen te kopen om tijdens de winter hun huisje warm te houden. De huisjes zijn in vreselijke staat. Het kleine beetje warmte dat binnen is, is zo weer weg door de ramen die vaak met plastic zijn beplakt. Met onze jaarlijkse winteractie kunnen we het verschil maken tussen leven en dood. Dat hebben we vorige winters bewezen. Maar hout, kolen en voedselpakketten zijn nu direct nodig en met een paar euro per maand kunnen we ervoor zorgen dat huisjes en kachels opgeknapt worden en de ouderen het hele jaar door in een warm en veilig huisje zitten. Want niemand is te oud om geholpen te worden!’’

Kom in actie!

Dankzij de jaarlijkse winteractie van MAX Maakt Mogelijk kunnen wij levens redden. Vorige winter konden meer dan 7000 ouderen dankzij donateurs rekenen op een warme Kerst en warme winter in huis. Vrijwilligers hebben de kou en onbegaanbare wegen getrotseerd om ouderen in alle denkbare uithoeken van het platteland eten en kolen te brengen. De vorst en sneeuw hielden in sommige landen zelfs aan tot april.

Uw bijdrage betekende tijdens de vorige winter het verschil tussen leven en dood. Kunnen de ouderen nu weer op u rekenen? Steun MAX Maakt Mogelijk en help de ouderen in Oost-Europa de koude winter te overleven! Bel 0800 – 1315 (gratis) of doneer direct.

Alle projecten