In Roemenië wordt niet omgekeken naar de dakloze ouderen. Men zegt: ‘’Ze gaan toch zo dood’’. Om te schuilen voor de kou liggen oudere daklozen bij verwarmingsbuizen. Jonge daklozen vluchten naar de riolen onder de grond. Een vreselijke plek, maar wel een warme plek. Maar de ouderen kunnen zelfs hier niet naar toe voor een beetje warmte, omdat ze deze dagelijkse klim niet kunnen maken. MAX Maakt Mogelijk wil daarom de ouderen helpen de winter op straat te overleven door waterdichte slaapzakken, tenten en eten uit de delen.

Project

Roemenië is sinds 2007 lid van de Europese Unie. Ondanks dat, is het nog altijd armoe troef als het om ouderen gaat. Staatspensioentjes die zijn opgebouwd tijdens het communisme, zijn nauwelijks nog iets waard. De overheid doet niets om ouderen te helpen. Wie geen geluk heeft in de vorm van zorgzame kinderen, redt het niet. En daarom zie je ze overal. In metrostations, in parken, in portieken en bij de riolen: ouderen die rondzwerven. Voor de hulpverlening werkt MAX Maakt Mogelijk samen met Viorel Pasca.

Ouderenproblematiek

Dictator Ceausescu regeerde van 1967 tot ‘89 met harde hand in Roemenië. Hij zorgde vooral goed voor zichzelf en liet grote paleizen en overdadige gebouwen bouwen. Ook liet hij een verwarmingsstelsel aanbrengen onder te grond. Om te schuilen voor de kou vluchten dakloze jongeren naar de riolen onder de grond. Deze riolen zijn ook een erfenis van dictator Ceaușescu, die het gangenstelsel liet aanleggen om centrale verwarming te realiseren.

Terwijl hij zelf van een overdadige levensstijl genoot, introduceerde hij een beleid dat anticonceptie en abortus verbood. Hij hoopte meer werkkracht te creëren en daardoor een welvarende economie. Maar door de grote armoede onder de burgers, waren zij niet in staat voor hun vele kinderen te zorgen. Het gevolg was dat honderden kinderen uit arme gezinnen op straat eindigden, ook in de riolen. De enige plek waar ze konden schuilen. Sommigen zijn nooit meer weggegaan, en kregen er zelf uiteindelijk kinderen. De meeste oudere daklozen durven of kunnen het riool niet in. Hun enige optie is dus de straat.

Alle projecten