Ouderen in het dorpje Roman, die onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest zijn en geen stromend water hebben, hebben hulp nodig. Het gaat om een groep van 300 ouderen met een minimaal pensioen die niet dagelijks een warme maaltijd kan kopen. Rients Boiten, vrijwilliger en vicevoorzitter van de Tabitha Foundation Bulgaria, heeft een oplossing. Een voormalig busstation in het dorp moet omgebouwd worden tot ouderencentrum.

De realisatie van het ouderencentrum is het resultaat van goede samenwerking met de gemeente Roman. Zij stelde een oud, vervallen busstation beschikbaar, maar heeft geen geld om het gebouw in zijn geheel te renoveren. De burgemeester neemt het lekkende dak voor zijn rekening en MAX Maakt Mogelijk, met grote inzet van de Tabitha Foundation, financiert de rest.
Onder grote belangstelling van veel stadsgenoten is het ouderencentrum in Roman in 2014 geopend. Na de officiële opening werd nog eens duidelijk hoe noodzakelijk en multifunctioneel het ouderencentrum is. 300 ouderen kunnen er een douche nemen, een arts bezoeken, een warme maaltijd nuttigen en er hun kleding wassen.

Ouderenproblematiek in Bulgarije

In Bulgarije zijn er bijna twee miljoen gepensioneerden met een gemiddeld pensioen van 150 euro per maand. Iets minder dan de helft van de gepensioneerden in Bulgarije leeft van een pensioen van 70 euro of minder.
Roman ligt ongeveer 140 km van de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Het telt 3500 inwoners. Waarvan zo’n 300 eenzame en gepensioneerde ouderen met een laag pensioen.
Roman was ook een druk trein kruispunt, waardoor veel mensen bij het spoor werkten. Maar in de jaren negentig is een aantal grote fabrieken gesloten en failliet gegaan. Het aantal treinen dat door het stadje reed werd steeds minder, waardoor steeds minder personeel nodig was en mensen werkloos raakten. Veel bezoekers van het ouderencentrum kunnen erover meepraten.

Status project

Afgerond. Het ouderencentrum is nog naar alle tevredenheid in gebruik door 300 ouderen.

Alle projecten