De oma’s in Sanya Juu, die bibi's worden genoemd, wonen allemaal in lemen verrotte hutten. Sommigen slapen zelfs buiten onder een stuk zeil. De Nederlandse Joop en Martin luiden in 2015 de noodklok. Want er is dringend hulp nodig om deze ouderen van een fatsoenlijk dak boven hun hoofd te voorzien. Zeker tijdens het regenseizoen, in april, maart en november als het regenwater en daarmee ook slangen de hutten in stromen.

Joop en Martin zijn echte doe-het-zelvers: ze zamelen in Nederland geld in en gaan 2 keer per jaar op eigen kosten naar Tanzania om met een groep vrijwilligers huisjes te bouwen. Dit alles doen ze samen vanuit hun Stichting Bouw Woningen in Tanzania, in samenwerking met de lokale priester Erasto. Hij kent alle families en weet daardoor precies welke oma (bibi) of welk gezin een nieuw huisje het hardst nodig heeft. Samen met deze mannen gaat Jan langs de verschillende bibi’s en hij roept in de uitzending de kijkers op om te doneren voor dit mooie project. Inmiddels zijn er al 100 huisjes gefinancierd door MAX Maakt Mogelijk en gebouwd voor families in Tanzania. Maar er staan nog veel Bibi’s op de wachtlijst. Voor €2200,- kan er één huisje worden gebouwd.  Hiervoor verlangen ze wel inzet en hulp van familieleden en vrienden bij het bakken van stenen. De rest doen ze, met Nederlandse vrijwilligers, zelf.

Joop Paauw, die in 2004 de initiator was van dit project, overlijdt plotseling op 10 juni 2017.  Martin gaat door met de bouw van de huisjes, met de hulp van de familie van Joop en de inzet van veel vrijwilligers.

Ouderenproblematiek Tanzania

Tanzania is het grootste land van Oost-Afrika waarvan de bewoners met name op het platteland erg arm zijn. Het leven is erg eenvoudig en er moet hard worden gewerkt om te overleven. Ouderen moeten tot op hoge leeftijd op hun stukje grond doorwerken. Bovendien moeten ze vele kilometers lopen om aan schoon water te komen.
Doordat heel veel jonge ouders in dit Afrikaanse land aan aids zijn overleden, zien hun ouders het als hun plicht ook nog eens in die bittere armoede voor hun (klein)kinderen te zorgen. Sanya Juu ligt op een uur rijden van Kilimanjaro.

Alle projecten