101-jarige Annie & Kaapstad

vrijdag, 23 oktober 2015 17:43 NPO 2
Alle uitzendingen

De 101-jarige Amsterdamse Annie woont nog steeds zelfstandig en doet elke dag zelf haar boodschappen. Jan Slagter verrast haar op haar verjaardag en gaat een ochtendje met haar op pad om achter haar geheim van een leuk en langer leven te komen. Ook heeft hij een bijzondere verrassing voor haar.

Toen het buurthuis in het Laakkwartier in Den Haag dichtging, besloten Leo en Netty Olffers hun eigen huiskamer open te stellen voor eenzame ouderen. Nu, drie jaar later, komen ouderen uit heel Den Haag naar het echtpaar in het Laakkwartier om verlost te worden van de eenzaamheid. Om dit echtpaar in het zonnetje te zetten gaat Jan bij ze op de koffie en heeft een leuke verrassing voor ze.

En we brengen een bezoek aan Kaapstad. Achter de mooie stranden, natuur, architectuur en luxe uitgaansgebieden gaat hier in de buitenwijken, oftewel townships, een wereld van armoede schuil. De ouderen zijn arm, wonen in krotten en hebben niet genoeg geld om zichzelf en hun inwonende (klein)kinderen te onderhouden. Een ontmoetingscentrum is de enige mogelijkheid om overdag even aan de ellende thuis te ontsnappen.

Presentatie: Jan Slagter