Daklozen in Roemenië

zaterdag, 10 december 2016 19:35 NPO 2
Alle uitzendingen

Jan Slagter heeft besloten om zelf een kleinschalige woonvorm te ontwikkelen voor ouderen met de laagste inkomens en met dementie. Een pand in Rotterdam Overschie staat gereed om ingericht te worden als woonvorm. Francine Hoogendam zou graag wilen wonen in het Ben Oude NijHuis. Jan Slagter leidt haar rond in het pand.

Na een auto-ongeluk in 2008 krijgt Anja steeds meer klachten, die in de loop der tijd steeds heftiger worden. Inmiddels kan Anja niet meer lopen en ligt ze al vier jaar op bed in een duistere kamer. Haar ouders en man verzorgen haar zo goed als ze kunnen, maar de hele situatie is voor iedereen verlammend. Voor het ongeluk zong Anja graag, haar grote wens is om een lied te zingen met René Shuman & Angel-Eye. Jan Slagter regelt daarom een privé-optreden speciaal voor Anja.

Hoewel Roemenië sinds 2007 lid is van de EU, is het nog altijd arme troef als het om de ouderen gaat. Om te schuilen voor de kou liggen oudere daklozen bij verwarmingsbuizen. De vele straatkinderen en jongeren vluchten naar de riolen onder de grond. De riolen zijn een erfenis van dictator Nicolae Ceaușescu, die het gangenstelsel liet aanleggen om centrale verwarming te realiseren. Een vreselijke plek, maar wel een warme plek. De ouderen kunnen hier niet naar toe, omdat ze deze dagelijkse klim niet kunnen maken. Jan Slagter praat met ouderen die noodgedwongen op straat leven.