Moldavië & Edsilia Rombley

vrijdag, 25 november 2011 18:35 NPO 2
Alle uitzendingen

Stichting Caribische Senioren in Tilburg wil ouderen met een Antilliaanse achtergrond de gelegenheid bieden elkaar te ontmoeten. Een groot deel van deze ouderen leeft onder de armoedegrens. De stichting krijgt nu een klein beetje subsidie van de gemeente. Er is geen geld voor een uitstapje. MAX Maakt Mogelijk verwent de ouderen met een dagje Madurodam. De verrassing is nog groter als niemand minder dan Edsilia Rombley een Caribische lunch uitserveert en vervolgens een spetterend optreden verzorgt. Dat swingt de pan uit!

In 2010 waren we in Borceag, Zuid-Moldavië. Het ontbreekt de ouderen in Borceag aan de basisbehoeften medische zorg en voedsel. De ouderen zijn zo arm, dat ze nauwelijks gezonde en voldoende voedsel binnen krijgen. Er is het afgelopen jaar hard gewerkt om een uitkomst te bieden voor deze uitzichtloze situatie. Om te zorgen dat de ouderen structureel, gezond en gevarieerd voedsel krijgen, is er een gaarkeuken gerealiseerd. Daarnaast is er een gezondheidscentrum gebouwd waar de ouderen geholpen worden aan medische klachten. Alle reden dus voor een feestelijke opening.

De renovatie van streekziekenhuis Floresti is een meerjarenplan met een duidelijk doel: om het ziekenhuis van Floresti naar de 21e eeuw te tillen. In deze update aandacht voor de afdeling chirurgie, de nieuwe röntgenkamer, en we zien hoe een medisch gassensysteem vrijwillig is aangelegd door Stichting Werkgroep Urgenta.

Presentatie: Jan Slagter