Resultaat Winteractie

vrijdag, 19 april 2013 17:36 NPO 2
Alle uitzendingen

MAX Maakt Mogelijk is de afgelopen maanden intensief bezig geweest met noodhulp bieden aan ouderen in Oost-Europa. Iedere winter blijkt weer dat ouderen in landen als Moldavië, Albanië, Roemenië en Oekraïne zwaar lijden onder de strenge winters. Honderden ouderen stevenden deze winter af op een levensbedreigende situatie. Omdat MAX Maakt Mogelijk dankzij donaties van kijkers preventief hulp kon bieden in de vorm van dekens, kolen, voedsel en de renovatie van huisjes, zijn duizenden ouderen gered van bevriezing. In deze uitzending is te zien waar die hulp uit bestaat en hoe de donaties zijn besteed.

En u maakt kennis met Ingrid en Anatoli. Een tragedie leidt tot een bijzondere ontmoeting tussen beiden. De man van Ingrid, Vladimir, werkte op een boot in Moldavie. Iedere dag hebben ze contact, maar op een dag hoort ze niets meer. Zeventien dagen later wordt ze gebeld. Vladimir is dood gevonden in de rivier. Een man heeft Vladimir met gevaar voor eigen leven uit het water gehaald. Danzkij deze man, de 55-jarige Anatoli, wat Ingrid weet er met haar geliefde is gebeurd.

Niet lang na deze redding wordt Anatoli getroffen door een hersenbloeding. Sindsdien is hij halfzijdig verlamd, kan niet meer werken en heeft geen geld voor een doktersbezoek of medicijnen. Het hele gezin moet leven van 35 euro in de maand. Ingrid schakelde MAX Maakt Mogelijk voor hulp.

Presentatie: Jan Slagter.