Special Moldavië

vrijdag, 4 november 2011 18:35 NPO 2
Alle uitzendingen

In Moldavië heeft MAX Maakt Mogelijk al vele projecten gerealiseerd. Sinds het onafhankelijk worden van Rusland in 1991, zit het land in een economische dip. De werkende bevolking is verdwenen. In de leegstaande woningen en vervallen boerderijtjes wonen ontredderde ouderen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Zonder verzorging wachten tienduizenden Moldavische ouderen eenzaam op hun dood. Want ouderenzorg, laat staan verzorg- en verpleeghuizen bestaan nauwelijks.

MAX Maakt Mogelijk wil daar iets aan veranderen. In 2007 zijn we begonnen aan de bouw van Casa MAX Capresti; een verzorgingstehuis voor ouderen. Sindsdien heeft MAX Maakt Mogelijk veel gerealiseerd; een dagcentrum en oogpoli in Soroca, start van de renovatie van het streekziekenhuis Floresti, start van de ontwikkeling van een gezondheidscentrum en gaarkeuken in Borceag en we bieden op verschillende plekken in Moldavië de noodzakelijke winterhulp. Maar we zijn nog lang niet klaar om de ouderenzorg van Moldavië te verbeteren.

In het najaar van 2011 start MAX Maakt Mogelijk een nieuw project in Vasieni, een arm dorp op zo’n 50 kilometer van de hoofdstad Chisinau. De ouderen in Vasieni leven ver onder de armoedegrens. MAX Maakt Mogelijk zal bijdragen aan de bouw van een geriatrisch centrum. Er wordt samengewerkt met de staatsuniversiteit van Moldavië zodat de beste zorg gegeven kan worden. Voor nu en voor de toekomst.In deze aflevering volgen we een aantal oudere inwoners van Vasieni; zij zijn verstoken van medische hulp en leven volledig in isolement.

Presentatie: Jan Slagter