Terborg & Kosovo

vrijdag, 30 oktober 2015 18:40 NPO 2
Alle uitzendingen

Op de verpleegafdeling Tuinpad van verpleeg-en revalidatie centrum Antonia in Terborg verblijven mensen die permanente zorg nodig hebben en niet meer thuis kunnen wonen. Deze afdeling is dringend aan een verbouwing toe. Helaas is er geen geld om de verbouwing zelf te bekostigen en dus wordt de hulp van MAX Maakt Mogelijk ingeschakeld. Na een fikse verbouwing volgt een feestelijke opening met niemand minder dan kok Pierre Wind. Hij maakt een een feestmaal voor de bewoners van Antonia’s Tuinpad met een wel heel spectaculair dessert!

Kosovo is het jongste land van Europa waar meer dan de helft van de bevolking werkloos is en waar ouderen de onzichtbare minderheid zijn door de oorlog eind jaren negentig. Het stadje Gjakova werd het hardst getroffen. Stichting De Brug uit Nederland is sinds het einde van de oorlog in 1999 actief in Kosovo én Noord-Albanië om de armste en meest kwetsbare mensen te helpen. In 2010 werkte MAX Maakt Mogelijk al met hen samen om 25 ouderen structureel te helpen. Ingrid Rietveld is net als toen nog steeds één van de vrijwilligers van de stichting. Zij luidt opnieuw de noodklok over de mensonterende omstandigheden waarin zij ouderen nog regelmatig aantreft.

En hoe is het nu met ‘De Oude Stomp’? Dit centrum voor veteranen werd door Daniëlle Oldekamp voor haar vader Frank in 2008 opgericht. In 2011 vraagt Daniëlle hulp aan MAX Maakt Mogelijk om het centrum uit te breiden en zo meer ruimte en activiteiten te bieden aan de veteranen. Jan gaat terug naar Alphen aan de Rijn om te zien hoe het nu gaat.

Presentatie: Jan Slagter