Terug naar Ali in Albanië

Albanië zaterdag, 12 november 2016 19:35 NPO 2
Alle uitzendingen

Het leven van Piet (73) verandert ingrijpend als hij vijf jaar geleden een zeldzame spierziekte krijgt. Van een stoere politieman, die net geniet van zijn pensioen, verandert hij in een volledig zorgafhankelijke man. Zijn vrouw Ans ziet hem veranderen en voelt zich machteloos. Jan Slagter gaat op bezoek en neemt Piet en Ans een dagje uit. Jan sluit de dag af met een grote verrassing.

Vorig jaar bezocht Jan de armste ouderen in Kosovo, net over de grens in het noorden van Albanië. In deze aflevering keert Jan terug. Ali, een Albanese man van 80, maakte de vorige keer een diepe indruk.

Hij vertelde huilend dat hij al drie dagen niet had gegeten. Dankzij donaties van de kijker kon Ali direct geholpen worden. Hij kan nu twee keer per week eten bij de gaarkeuken die is opgezet samen met Stichting de Brug uit Harderwijk. De overige dagen van de week krijgt Ali thuis te eten. Ook is zijn huisje opgeknapt en heeft hij voor het eerst in zijn leven stromend koud én warm water.

Naast Ali zijn nog 51 ouderen geholpen. Waaronder Hata, een dame die in een oude ruïne bij de rivier woont en nooit bezoek kreeg. Als Jan haar weer opzoekt laat ze hem van blijdschap niet meer los.