Tovertafel & Roemenië

vrijdag, 20 november 2015 18:40 NPO 2
Alle uitzendingen

Gon Slegtenhorst is 89 jaar en gek op het circus. Vroeger ging ze elk jaar naar het circus, maar dat is nu wat lastiger. Ze kan het niet meer zelfstandig. Haar koorgenoot schreef MAX Maakt Mogelijk een brief.

Riet Hogeman uit Raalte werkt als verpleegkundige op een afdeling voor psycho-geriatrische mensen. Hier wonen veel dementerende ouderen die de hele dag aan tafel zitten of door de gangen dolen. Riet zag op een congres een tovertafel: een interactieve tafel die speciaal gemaakt is voor dementerende mensen. Een tovertafel stimuleert namelijk de mensen en nodigt ze uit om te bewegen. Riet schreef samen met een collega naar MAX Maakt Mogelijk en legt uit wat het belang is van zo’n tafel. Gaat de tafel er komen?

En we gaan terug naar Roemenië, naar Viorel Pasca. In 2011 bezocht MAX Maakt Mogelijk voor het eerst de geïmproviseerde daklozenopvang van Viorel. Tientallen ouderen die na een ziekenhuisopname weer terug de straat op zouden moeten, kunnen bij hem terecht. Viorel wil een huis kopen en inrichten om nóg twintig ouderen te huisvesten. MAX Maakt Mogelijk schiet te hulp.

Presentatie: Jan Slagter