Van hut naar stenen huis

Tanzania zaterdag, 26 november 2016 19:35 NPO 2
Alle uitzendingen

Een jaar geleden veranderde het leven van Rijna ingrijpend. Na een operatie belandt Rijna in een rolstoel, sindsdien is ze afhankelijk van veel zorg en woont in een verpleeghuis. Dochter Sigrid wilde haar ouders verwennen met kaartjes voor het concert van Rod Stewart, waar haar moeder groot fan van is. De rolstoeltickets waren helaas al uitverkocht, dus vroeg ze Jan Slagter om hulp.

Ook keert Jan terug naar het Tanzaniaanse dorpje Sanya Juu, waar de Nederlandse Joop en Martin het verschil maken voor oma’s op het platteland. De oma’s, ook wel bibi’s genoemd, zorgen noodgedwongen voor hun kleinkinderen en leven in krotten onder zeer primitieve omstandigheden. Zo kon Jan Slagter tijdens zijn eerste bezoek aan Sanya Juu met eigen ogen zien dat bibi’s daar op hun 80e buiten slapen onder een zeiltje. Martin en Joop lieten toen ook zien dat ze voor €2200,- een stenen huis kunnen bouwen waarmee deze problemen verleden tijd zijn. Dankzij de roep om hulp in de uitzending van vorig jaar kan Jan Slagter de mannen goed nieuws brengen.

De dag starten met een frisse duik in zee. Dat is hoe de ouderen van Zwemvereniging Marsdiep bij Den Helder het al jaren doen. Er is alleen één probleem: de zwemcabine die op het strand staat en dienst doet als kleedkamer en kantine moet weg, de bodem is verrot. De zwemmers hebben zelf wat geld gespaard, maar er is €20.000,- nodig voor een nieuwe cabine. Daar heeft de verenging geen geld voor. Jan Slagter komt daarom met een voorstel.