Vliegende Hollander in Litouwen

zaterdag, 2 december 2017 19:30 NPO 2
Alle uitzendingen

Op 30 minuten rijden van hoofdstad Vilnius is het de Nederlandse Wim die het verschil maakt voor de armste mensen op het platteland. Hij komt 25 jaar geleden als bondcoach van de nationale wielerploeg in Litouwen terecht. Als hij stopt blijft hij in het Baltische land wonen, en start daar een camping. Tijdens de vele fietstochten die hij maakt door de omgeving, treft hij geregeld ouderen aan die in krotten leven.

Een jaar geleden roept Jan Slagter daarom de hulp in van de kijker om de armste ouderen te helpen. Dankzij die steun kon Wim onder meer een nieuw huisje bouwen voor Nijole, veel andere huisjes opknappen en wind-en waterdicht maken, voedselpakketten en hout rondbrengen. Omdat veel ouderen ‘s winters sneeuw moeten smelten om aan water te komen, heeft Wim veel waterputten van ouderen gerepareerd of zelfs vervangen.

Wim wordt in Litouwen de Vliegende Hollander genoemd omdat hij altijd op pad is om anderen te helpen. Gelukkig kwam er in de loop der jaren ook vaak hulp uit Nederland. Zoals van Sjanie en Piet Mans. Zij verbleven een paar maanden per jaar in Litouwen op de camping van Wim om de lokale bevolking te helpen.

Helaas stopt dit in 2009, als blijkt dat Piet de ziekte ALS heeft. Hij belandt in een rolstoel en kan alleen nog praten via een spreekcomputer. Via die computer maakt hij Jan Slagter per brief duidelijk dat hij nog één grote wens heeft, een keer Wim en de arme families in Litouwen bezoeken. Jan Slagter zoekt Piet en Sjanie op en brengt ze de grote verrassing, ze kunnen dankzij Stichting Ambulancewens naar Litouwen rijden. Het vertrek staat 2,5 week later gepland, maar na een week komt het verdrietige bericht: Piet is plotseling overleden.