Willeke Alberti & Moldavië

vrijdag, 27 november 2015 18:40 NPO 2
Alle uitzendingen

De 78-jarige Leny heeft al jaren de vurige wens om op een kameel te rijden. Alleen kan Leny, na diverse herseninfarcten, niet meer lopen en woont in een verzorgingshuis. Haar wens om ooit nog op een kameel te rijden zag ze daardoor uiteen spatten. Haar broer Peter schakelde daarom MAX Maakt Mogelijk in.

Ria de Jong is mantelzorger van haar zwaar gehandicapte dochter. In haar vrije tijd zingt ze graag bij een mantelzorgkoor in Hilversum. Om alle mantelzorgers in Nederland een hart onder de riem te steken, wil ze graag – samen met haar koor – een speciaal lied opnemen met Willeke Alberti.

Naast een groot tekort aan goede voeding, medicijnen en een verwarmd huisje is er nog iets waar het de ouderen in Moldavië aan ontbreekt: hygiëne en een toilet. Dit geldt ook voor de 92-jarige Cotelia uit Straseni. Ze is bijna blind, woont alleen en sjouwt iedere dag een oude vieze emmer – waar ze haar behoefte in doet – naar buiten. Ook ’s winters als het 20 graden vriest. Het huisje stinkt en het tilwerk is te zwaar voor de oude vrouw. Voor slechts 80 euro willen we een composttoilet voor haar kopen, zodat de stank in huis weg is en Cotelia op een menswaardige manier naar het toilet kan.

Presentatie: Jan Slagter