Winteractie & Wibi Soerjadi

vrijdag, 14 december 2012 18:35 NPO 2
Alle uitzendingen

Voor veel ouderen zijn de strenge winters in Oost-Europa levensbedreigend. Vooral in Moldavië, waar veel ouderen in krotten wonen die niet tegen de lage temperaturen bestand zijn en geen geld hebben om hun kachels te laten branden. Bijkomend probleem is de slechte oogst van deze zomer. In 2011 heeft MAX Maakt Mogelijk 1500 ouderen in Oost-Europa kunnen helpen met kolen, hout, brandstof, dekens en kachels. Ook dit jaar wil MAX Maakt Mogelijk essentiële hulp bieden.

In 2012 is het aantal overvallen op ouderen bijna verdubbeld. De 77-jarige Dini werd op klaarlichte dag door drie mannen in haar woning overvallen. Dini is neergeslagen en aan haar haren door de gang gesleurd. Gelukkig slaan haar honden aan, waardoor de mannen vluchten. In MAX Maakt Mogelijk vertelt ze over de impact van deze gebeurtenis. Jan Slagter neemt haar mee naar een plek die alles te maken heeft met haar grote passie. Daar wacht haar een grote muzikale verrassing van Wibi Soerjadi!

De 87-jarige Kees den Draak heeft een grote liefde voor de marechaussee. Vlak na de Tweede Wereldoorlog, als Kees twintig is, gaat hij in militaire dienst en wordt als marechaussee uitgezonden naar Nederlands-Indië. De uitzending is door omstandigheden van korte duur. Zijn wens is om nog één keer een hedendaags gala uniform van de marechaussee te mogen dragen. MAX Maakt Mogelijk regelt pakken en zorgt dat het resultaat op foto wordt vastgelegd.

Presentatie: Jan Slagter