Winterhulp aan Moldavië

vrijdag, 9 december 2011 18:35 NPO 2
Alle uitzendingen

Nel Hendriks heeft in haar jeugd polio gehad. Hier heeft zij een verlamd rechterbeen aan over gehouden. Ze moet zich aan de trapleuning naar boven trekken en slepen. De gemeente kan haar geen traplift geven, omdat ze een seniorenwoning heeft waar de primaire levensbehoeften beneden kunnen plaatsvinden. Maar Nel kan niet alles naar beneden verplaatsen, want dan kan ze met haar rolstoel niet langs meubels en hobbyspullen. Ze zou moeten verhuizen, maar ze is erg gehecht aan het huis waar ze al 13 jaar woont, in de buurt van haar zussen. MAX Maakt Mogelijk betrekt haar zussen Annie Sorée en Riet Sluiter in het complot en geven Nel Hendriks de verrassing van haar leven.

De winter in Oost Europa is bar en boos. Door het jaar heen ziet MAX Maakt Mogelijk veel ouderen leven in hutjes die niet tegen deze koude temperaturen bestand zijn. Gaten in daken, kieren in deuren en ramen, geen verwarming. Ouderen verliezen ledematen door bevriezing of erger nog; ze vriezen dood. Voor het derde jaar op rij, wil MAX Maakt Mogelijk essentiële winterhulp bieden. Deze keer hopen we de ouderen te voorzien van een kachel en een voorraad hout zodat ze de winter door kunnen komen. Daarnaast moeten de huisjes winddicht gemaakt worden, met nieuwe kozijnen, glas in de ramen en nieuwe deuren.

Volgens zijn vrouw Christina heeft Maarten van den Breevaart (81) één grote wens: het land ploegen door zware klei met echte Zeeuwse paarden. Om gezondheidsredenen moet hij vervroegd met pensioen. Dat is nu 27 jaar geleden. Maarten mist het werken op het land zoals dat in zijn jonge jaren ging, heel erg. Boer Jos Sloot (bekend van het programma Boer zoekt Vrouw) helpt ons mee om deze Oer-Hollandse wens te vervullen. Jos gebruikt vandaag de dag de moderne techniek van het ploegen, en niet zoals Maarten vroeger met de trekpaarden. Maar ondanks dit verschil kunnen de heren elkaar helemaal vinden op het boerenland, met de laarzen in de klei!

Presentatie: Jan Slagter