Als gevolg van de extreme prijsstijgingen, kunnen ouderen die in de bergen van Albanie wonen zelf geen brood meer kopen. De Nederlandse Dick en Helene Wesselingh die al jaren ouderen helpen, gaan zelf de bergen in om meel uit te delen. Meel is het belangrijkste product om te kunnen overleven. De ouderen doen er lang mee kunnen en er zelf brood van maken. Maar er is geld nodig om alle 250 ouderen in de bergen te helpen. Een zak meel kost 19 euro. Helpt u mee?

Al jaren helpen Dick en Hélène Wesselingh met hun gezin ouderen in Noord-Albanië. En ook deze winter trekken ze de bergen weer in om noodhulp te bieden. Maar door de crisis in de wereld en de extreme prijzen moeten ze kijken naar nieuwe vormen van hulp. De afgelopen jaren gaven ze, mede dankzij steun van MAX Maakt Mogelijk, de ouderen een goed gevuld voedselpakket. Maar door de stijgende kosten willen Dick en Hélène meel uitdelen. De invloed van de oorlog heeft de voedselprijzen omhoog gedreven tot ongekende hoogten, en berichten van ouderen die geen meel meer kunnen kopen bereiken ons nu dagelijks, aldus Hélène.

Kosten stijging

De prijs van een zak meel is ook in Albanië enorm gestegen:  van 10 naar 19 euro. Maar meel is voor de ouderen het allerbelangrijkste voedsel. Ze maken er hun brood van. Met hulp van paardezels worden zakken meel naar de moeilijk bereikbare huisjes gebracht. Ook voor ouderen die slecht ter been zijn. Samen met Dick en Hélène willen wij 250 ouderen  helpen met een zak meel.

Ouderen in Albanië zijn op zichzelf aangewezen

Albanië, net als in andere landen in Oost-Europa, is nu een van de weinige landen ter wereld waar meer Albanezen buiten het land wonen dan binnen. In 2021 daalde het aantal inwoners van 3,3 miljoen naar 2,79 miljoen. Ouderen zijn daardoor nog meer dan vroeger overgelaten aan zichzelf. Het is één van de armste landen van Europa, waar een kwart van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

Sociale voorzieningen voor ouderen zijn er nauwelijks en hun leefomstandigheden blijven uitermate slecht. De overheid is niet in staat de volledige zorg voor de ouderen op zich te nemen. Daarnaast is er een groot tekort aan hulpmiddelen, zoals rolstoelen, ziekenhuisbedden en incontinentiemateriaal. Ook beschermingsmaterialen om besmetting van het coronavirus tegen te gaan, zijn in Albanië niet voor iedereen beschikbaar.

Verzorgingshuis Shtëpi BESA in Barbullush

In het Albanese dorp Barbullush staat een verzorgingshuis voor ouderen dat MAX Maakt Mogelijk in 2016, dankzij donateurs en de inzet van de familie Wesselingh, kan bouwen. Het gaat erg goed met de bewoners in het huis. Er wonen nu 23 ouderen in het huis dat de naam Shtëpi BESA draagt. Het huis is een voorbeeld voor ouderenzorg in Albanië. Dankzij de toewijding van de gemeente is financiële steun van MAX Maakt Mogelijk niet meer nodig.

Een bewoonster in het huis

 

Alle projecten