De Stichting Ikamva Labantu zorgt sinds 1960 voor de kwetsbare groepen in de Zuid-Afrikaanse townships, de sloppenwijken rond de grote steden. De stichting richt zich met ontmoetingscentra ook op kwetsbare, hulpbehoevende ouderen door het oprichten van seniorenclubs. Er zijn er in totaal 19 waar 600 ouderen dagelijks een maaltijd, medische hulp en dagbesteding krijgen. De ouderen uit township Langa zijn aangewezen op een krot dat op instorten staat en daarom wordt de hulp ingeroepen van MAX Maakt Mogelijk.

In 2008 renoveert MAX Maakt Mogelijk in township Phillipi West voor het eerst een ontmoetingscentrum van de stichting Ikamva. Het nut van de ontmoetingscentra voor senioren heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen. Daarom steunt MAX Maakt Mogelijk de vraag om een het ontmoetingscentrum in township Langa ook op te knappen en is dit gerealiseerd. De vrouwen van de seniorenclub kunnen nu extra inkomsten genereren door kralenkettingen te maken en die te verkopen. Daarnaast doorbreken de centra de eenzaamheid en door met huisvlijt producten voor de verkoop te maken hebben de vrouwen iets meer inkomen om er beter voedsel van te kopen. Een dag na de opening van het nieuwe centrum neemt Jan Slagter de hele groep ouderen mee naar Robben Island waar Nelson Mandela jarenlang vastzat als straf voor zijn strijd tegen het apartheidsregime. Geen van de ouderen is hier ooit geweest. Het wordt een emotionele maar geweldige dag.

Ouderenproblematiek Kaapstad

Kaapstad is de meest zuidelijke, en volgens velen, de mooiste stad van het Afrikaanse continent. De stad telt ruim 4 miljoen inwoners. Maar achter de mooie stranden, natuur, architectuur en luxe uitgaansgebieden gaat in de buitenwijken, townships, een wereld van armoede schuil. Het contrast tussen arm en rijk is nergens zo zichtbaar als in Kaapstad. De armoede is extreem. Veel van deze ouderen hebben niet allen de zorg voor zichzelf, maar ook nog de zorg voor hun (klein)kinderen. De problemen stapelen zich en niemand helpt. Van oktober tot en met maart is het winter in Zuid-Afrika. Dat betekent dat de regen door de kieren van de krotten sijpelt en de ouderen die in deze krotten wonen het verschrikkelijk koud hebben. Een ontmoetingscentrum is voor deze ouderen de enige mogelijkheid om overdag even aan de ellende thuis te ontsnappen. Verdeeld over de stad zijn er 19 ontmoetingscentra waar in totaal 600 ouderen een dagelijkse maaltijd, medische hulp en dagbesteding krijgen.

Townships zijn woongebieden aan de rand van de stad die tijdens de Apartheid bestemd waren voor de zwarte en gekleurde bevolking. Sinds de val van de Apartheid begin jaren 90 wordt er veel gedaan om de townships op te knappen en te voorzien van betere huizen, wegen en openbaar vervoer. Maar de voltooiing hiervan maken de ouderen van nu niet meer mee.

Bekijk het ouderencentrum in 360-graden

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Ziet u geen bedieningspaneel in de video verschijnen? Dan is uw browser niet geschikt voor 360-graden video’s. Wilt u de video toch afspelen? Dan raden wij u aan een andere browser te installeren. Op MAX Vandaag vindt u een uitleg hoe u dit kunt doen.

Alle projecten