In 2012 komt het bericht binnen dat dertig ouderen in Straseni, op 30 minuten rijden van hoofdstad Chisinau, zwaar verwaarloosd en ondervoed zijn. Veronica Timbalari van de Stichting Neohumanist roept de hulp van MAX Maakt Mogelijk in.

Voor de dertig ouderen wordt direct thuiszorg opgezet. Een warme maaltijd, medische zorg en medische hulp zorgt ervoor dat de ouderen weer energie en levenslust krijgen.. Velen de ouderen zijn bedlegerig en hebben geen familieleden die voor ze kunnen zorgen. Samen met de Stichting Ouderenzorg Moldavie (SOM) wordt een meerjarenplan opgezet om de ouderen te blijven steunen. Acteur Serge Henry Valcke, verkoopt zelfgemaakte kralenkettingen om extra aandacht voor dit project te vragen en het verdiende geld aan de ouderen te doneren.

Ouderenproblematiek Moldavie

Moldavië, één van de armste landen in Europa, ligt slechts op drie uur vliegen van Nederland. Een prachtig land dat net iets kleiner is dan ons land en maar 4,4 miljoen inwoners telt. Waarvan veertig procent van de ouderen ver onder de armoedegrens leeft. De meeste ouderen ebben een pensioen van dertig euro. Zelfs in het armste land van Europa kun je hier niet van even. Met als gevolg dat ouderen vervuild en ondervoed raken, ziek worden en in een sociaal isolement terecht komen.
Moldavie behoorde vroeger tot de Sovjet-Unie. In 1991 wordt het onafhankelijk. Na de onafhankelijkheid is het land in een diep dal geraakt.

Vooral de ouderen hebben het zwaar te verduren. Hun kinderen kunnen de zorg voor hen niet meer opbrengen en wonen en werken vaak in het buitenland. In de schaarse verzorgingstehuizen die het land telt, zijn nauwelijks voorzieningen. De arme regering ontbreekt het aan geld en middelen om hier wat aan te doen.

Status project

Stichting Ouderenzorg Moldavie (SOM) heeft het thuiszorg project financieel volledig overgenomen.

Alle projecten