Behalve een gebrek aan goede voeding, medicijnen en een verwarmd huisje is er nog iets waar het de ouderen in Moldavië aan ontbreekt: hygiëne en een toilet.

’Een fatsoenlijk toilet, dat verdient toch iedereen!’ Met dit motto trok Veronica Timbalari van de Moldavische stichting Neohumanist bij de stichting MAX Maakt Mogelijk aan de bel om iets te doen aan het toilet- en hygiëneprobleem. Met je stramme ledematen bij weer en ontij naar zo’n primitieve latrine achter in de tuin strompelen om je behoefte te doen, of een vies open emmertje met ontlasting en urine in die latrine te legen, is dagelijkse praktijk voor vele tienduizenden ouderen in Moldavië.

MAX Maakt Mogelijk heeft in het dorp Straseni 80 composttoiletten voor ouderen beschikbaar gesteld, zodat de stank in de huisjes weg is en de ouderen op een menswaardige manier in hun huisje naar het toilet kunnen.

Ouderenproblematiek Moldavië

Op een halfuur rijden van de hoofdstad Chisinau ligt Straseni. Veel ouderen wonen er afgelegen in oude krotten zonder sanitaire voorzieningen. Slechts 22 procent van de bevolking heeft een huis met stromend water dat is aangesloten op het riool. De rest moet zich behelpen met emmers en in hokjes afgeschermde latrines op het land.
Het legen van die open emmers is een mensonterende vies klusje. En bedenk daarbij dat dit ook moet gebeuren in de lange winter als het 20 graden vriest. Bovendien is het in de zomer een ramp wanneer strontvliegen rond die open emmers zwermen die vervolgens weer ziektes overbrengen.

Moldavië, één van de armste landen in Europa, ligt slechts op drie uur vliegen van Nederland. Een prachtig land dat net iets kleiner is dan ons land en maar 4,4 miljoen inwoners telt. Het land behoorde vroeger tot de Sovjet-Unie. In 1991 wordt het onafhankelijk. Na de onafhankelijkheid is het land in een diep dal geraakt.

Vooral de ouderen hebben het zwaar te verduren. Hun kinderen kunnen de zorg voor hen niet meer opbrengen en wonen en werken vaak in het buitenland. In de schaarse verzorgingstehuizen die het land telt, zijn nauwelijks voorzieningen. De arme regering ontbreekt het aan geld en middelen om hier wat aan te doen.

Alle projecten