Wie in Chisinau over straat loopt ziet opvallend veel ouderen bloemen en fruit verkopen. Het is de enige manier waarop ze iets kunnen bijverdienen naast hun pensioen dat varieert van 20 – 35 euro. Maar door de recente prijsstijgingen kunnen de meesten hun boodschappen niet meer betalen en is het pensioen minder waard. Speciaal voor deze groep ouderen, die noodgedwongen moet bijverdienen met straatverkoop, start MAX Maakt Mogelijk een nieuwe actie met voedselbonnen. Eén voedselbon is een tas met 25 euro aan levensmiddelen waard.

Projectmedewerker Slavic deelt deze bonnen uit aan de mensen die dit het hardst nodig hebben. Zij kunnen zich twee keer per maand melden bij de gaarkeuken in Chisinau, om daar een voedselpakket op te halen. De gaarkeuken zal ervoor zorgen dat de voedselpakketten klaarstaan en op naam uitgereikt worden.

Jan Slagter: ‘’Alleen met uw steun kunnen wij deze hulp bieden aan de mensen die noodgedwongen moeten bijverdienen omdat het leven te duur is geworden, en hun pensioen minder waard. De winter kan wel tot april voortduren en levert altijd extra problemen op. Gedurende de winterperiode willen wij zoveel mogelijk mensen een voedselpakket geven om deze dure en koude coronacrisis te overleven.’’

Eén voedselpakket kost 25 euro. Doneer nu en help mee!

 

Andere voedselprojecten in Moldavie:

In Moldavië heeft MAX Maakt Mogelijk diverse projecten gerealiseerd, waarbij warme maaltijden of voedselpakketten worden verstrekt aan de armste ouderen. Deze ouderen moeten leven van miserabele pensioentjes van 25-50 euro per maand. De prijzen van levensmiddelen zijn de afgelopen jaren steeds verhoogd en de ouderen leven hierdoor steeds meer geïsoleerd. Dit betekent ook dat de ouderen vaak onmenselijke keuzes moeten maken tussen een maaltijd en medicijnen, of het verwarmen van hun huisje in de winter. Voor de meeste ouderen geldt dat de maaltijd van één van de gaarkeukens of het tafeltje-dek-je project van Stichting MAX Maakt Mogelijk, de enige maaltijd van de dag is.

Gaarkeuken Chisinau

De gaarkeuken van Regina Pacis in Chisinau is onmisbaar voor vele ouderen in de hoofdstad. Onder de begunstigden zijn ook hoogopgeleide mensen zoals artsen en leraren. Deze groep schaamt zich enorm, maar is afhankelijk van de gaarkeuken. Vanwege de financiële steun van MAX Maakt Mogelijk krijgen 180 mensen 5x per week een warme maaltijd. Omdat de medewerkers van Regina Pacis ook actief zoeken naar aanvullende fondsen, lukt het hen om in deze gaarkeuken voor € 6,00 per persoon, 5 dagen per week een warme maaltijd te maken.

Thuiszorg met tafeltje-dek-je in Capresti

Met hulp van donateurs begon MAX Maakt Mogelijk in 2008 een thuiszorg-project, met daarin opgenomen ‘eten via tafeltje-dek-je’ voor 40 ouderen in Capresti, dat rondgebracht wordt met fietsen (gedoneerd vanuit Nederland). Momenteel krijgen 71 ouderen, waaronder ook een aantal chronisch zieken, deze zorg. De nood onder de ouderen bleek gaandeweg zo groot dat uitbreiding onvermijdbaar was. Een week thuiszorg, inclusief 3 warme maaltijden via tafeltje-dek-je, kost per oudere € 9,-.

Tafeltje-dek-je project in Vulcanesti

Nadejda Mocan (54) is van huis uit psycholoog en zet zich al jaren in voor de kwetsbaarste groepen in Vulcanesti (Zuid Moldavië). Veel ouderen hebben slechts een pensioen van een paar tientjes. Het merendeel van de armste ouderen uit het dorp ontvangt zelfs helemaal geen pensioen. Met de financiële steun van MAX Maakt Mogelijk kookt Nadejda met enkele vrijwilligers warme maaltijden voor 69 ouderen en worden afgeleverd bij de ouderen thuis.

Gezondheidscentrum en tafeltje-dek-je in Borceag

In 2010 laat MAX Maakt Mogelijk een gezondheidscentrum in Borceag bouwen. Sindsdien krijgen circa zeventig ouderen van hieruit medische zorg en wordt de thuiszorg en een tafeltje-dek-je-project georganiseerd. Het centrum beschikt over een professionele keuken waar de maaltijden worden bereid. De ouderen die niet vanwege een broze gezondheid aan huis zijn gebonden en (nog) geen thuiszorg nodig hebben, nuttigen 3x per week een warme maaltijd in het centrum en kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten.

Gaarkeuken Capaclia

De burgemeester van het dorp Capaclia in het zuidwesten van Moldavië luidde de noodklok, omdat er 55 ouderen wonen die al jaren praktisch geen warme en voedzame maaltijd hebben gegeten. Een oude schoolkantine is door MAX Maakt Mogelijk opgeknapt en kan nu dienst doen als gaarkeuken met eetkamer, zodat de ouderen daar ook ‘s winters bij elkaar kunnen zitten om te eten. Drie dagen per week kunnen de ouderen een gratis maaltijd halen. 12 ouderen zijn niet in staat om zelf naar de gaarkeuken toe te komen en zij krijgen hun maaltijd thuis gebracht.

Voedselpakketten Rogojeni

De meest essentiële basisbehoefte, namelijk eten, ontbrak bij alle 40 ouderen in het rotsachtige dorpje Rogojeni. Dankzij donateurs kan MAX Maakt Mogelijk iedere maand voedselpakketten van 35 euro uitdelen. Deze ouderen kunnen hun geluk niet op en zij hopen en bidden dat deze hulp niet meer stopt. MAX Maakt Mogelijk wil de 40 ouderen in Rogojeni blijven steunen met voedselpakketten.

Alle projecten