Wie in Chisinau over straat loopt ziet opvallend veel ouderen bloemen en fruit verkopen. Het is de enige manier waarop ze iets kunnen bijverdienen naast hun pensioen dat varieert van 20 – 35 euro. Maar door de recente prijsstijgingen kunnen de meesten hun boodschappen niet meer betalen en is het pensioen minder waard. Speciaal voor deze groep ouderen, die noodgedwongen moet bijverdienen met straatverkoop, start MAX Maakt Mogelijk een actie met voedselbonnen. Eén voedselbon is een tas met 25 euro aan levensmiddelen waard.

Projectmedewerker Slavic deelt aan het begin van het project deze bonnen uit aan de mensen die dit het hardst nodig hebben. Inmiddels zijn zij allemaal geregistreerd en kunnen zij zich 2 keer per maand melden bij de gaarkeuken in Chisinau. Daar kunnen ze hun voedselpakket op te halen. De gaarkeuken zorgt ervoor dat de voedselpakketten klaarstaan en op naam worden verstrekt.

“Uw steun is onmisbaar”

Jan Slagter: ‘’Alleen met uw steun kunnen wij deze hulp bieden aan de mensen die noodgedwongen moeten bijverdienen omdat het leven te duur is geworden, en hun pensioen minder waard. De winter kan wel tot april voortduren en levert altijd extra problemen op. Gedurende de winterperiode willen wij zoveel mogelijk mensen een voedselpakket geven om deze dure en koude coronacrisis te overleven.’’

Warmtepakketten

Dit jaar voegen wij een extra hulpmiddel toe aan dit project; een warmtepakket. Dit pakket bevat een kruik, deken, wanten, fleecevest, zooltjes en thermosokken. Zaken die goed van pas komen in de kouder winters in Moldavië. Het houdt de ouderen in Moldavië warm als ze naar de gaarkeuken lopen om hun voedselpakket op te halen.

Een warmtepakket kost 40 euro. Eén voedselpakket kost 25 euro. Doneer nu en help mee!

Andere voedselprojecten in Moldavië

In Moldavië heeft MAX Maakt Mogelijk diverse projecten gerealiseerd waarbij warme maaltijden of voedselpakketten worden verstrekt aan de armste ouderen. Deze ouderen moeten leven van miserabele pensioentjes van 25-50 euro per maand. De prijzen van levensmiddelen zijn in Moldavië de afgelopen jaren telkens verhoogd en de ouderen leven hierdoor steeds meer geïsoleerd. Dit betekent ook dat de ouderen vaak onmenselijke keuzes moeten maken tussen een maaltijd en medicijnen, of het verwarmen van hun huisje in de winter. Voor de meeste ouderen geldt dat de maaltijd van één van de gaarkeukens of het tafeltje-dek-je project van Stichting MAX Maakt Mogelijk, de enige maaltijd van de dag is.

Gaarkeuken Chisinau

De gaarkeuken van Regina Pacis in Chisinau is onmisbaar voor veel ouderen in de hoofdstad van Moldavië. Onder de begunstigden zijn ook hoogopgeleide mensen zoals artsen en leraren. Deze groep schaamt zich enorm, maar is afhankelijk van de gaarkeuken. Dankzij de financiële steun van MAX Maakt Mogelijk krijgen 180 mensen 5 keer per week een warme maaltijd. Omdat de medewerkers van Regina Pacis ook actief zoeken naar aanvullende fondsen, lukt het hen om in deze gaarkeuken voor 6,00 euro per persoon, 5 dagen per week een warme maaltijd te maken.

MAX Maakt Mogelijk heeft in 2021 en 2022 diverse ouderen van dit project inmiddels geholpen met renovaties van hun vervallen huisjes.

Thuiszorg met tafeltje-dek-je in Capresti

Met hulp van donateurs begon MAX Maakt Mogelijk in 2008 een thuiszorg-project, met daarin opgenomen ‘eten via tafeltje-dek-je’. Voor 40 ouderen in Capresti, Moldavië, wordt eten rondgebracht met fietsen (gedoneerd vanuit Nederland). Momenteel krijgen 71 ouderen, waaronder ook een aantal chronisch zieken, deze zorg. De nood onder de ouderen blijkt gaandeweg zo groot dat uitbreiding onvermijdbaar is. Een week thuiszorg, inclusief 3 warme maaltijden via tafeltje-dek-je, kost per oudere 9,00 euro.

Tafeltje-dek-je project in Vulcanesti

Nadejda Mocan (54) is van huis uit psycholoog en zet zich al jaren in voor de kwetsbaarste groepen in Vulcanesti (Zuid-Moldavië). Veel ouderen hebben slechts een pensioen van een paar tientjes. Het merendeel van de armste ouderen uit het dorp ontvangt zelfs helemaal geen pensioen. Met de financiële steun van MAX Maakt Mogelijk kookt Nadejda, tafeltje-dek-je, met enkele vrijwilligers warme maaltijden voor 69 ouderen en worden afgeleverd bij de ouderen thuis.

Gezondheidscentrum en tafeltje-dek-je in Borceag

In 2010 laat MAX Maakt Mogelijk een gezondheidscentrum in Borceag bouwen. Sindsdien krijgen circa 70 ouderen van hieruit medische zorg en wordt de thuiszorg en een tafeltje-dek-je-project georganiseerd. Het centrum beschikt over een professionele keuken waar de maaltijden worden bereid. De ouderen die niet vanwege een broze gezondheid aan huis zijn gebonden en (nog) geen thuiszorg nodig hebben, nuttigen 3 keer per week een warme maaltijd in het centrum en kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten.

Gaarkeuken Capaclia

De burgemeester van het dorp Capaclia in het zuidwesten van Moldavië luidt de noodklok, omdat er 55 ouderen wonen die al jaren praktisch geen warme en voedzame maaltijd hebben gegeten. Een oude schoolkantine is door MAX Maakt Mogelijk opgeknapt en kan nu dienst doen als gaarkeuken met eetkamer, zodat de ouderen daar ook ‘s winters bij elkaar kunnen zitten om te eten. 3 dagen per week kunnen de ouderen een gratis maaltijd halen. 12 ouderen zijn niet in staat om zelf naar de gaarkeuken toe te komen en zij krijgen hun maaltijd thuis gebracht.

Voedselpakketten Rogojeni

De meest essentiële basisbehoefte, namelijk eten, ontbrak bij alle 60 ouderen in het rotsachtige dorpje Rogojeni. Dankzij donateurs kan MAX Maakt Mogelijk iedere maand voedselpakketten van 40 euro uitdelen.

Alle projecten