De gaarkeuken is onmisbaar voor ouderen in Chisinau. Zij halen daar hun enige warme maaltijd. Ondanks de beperkingen door corona, gaat de keuken door met koken. Maar dit lukt niet zonder steun van MAX Maakt Mogelijk. De gaarkeuken kan voor € 7,50 een week lang 1 persoon iedere dag een warme maaltijd maken.

In de hoofdstad Chisinau zijn de woonlasten vaak hoger dan op het platteland. Ook kunnen mensen minder makkelijk zelf groente verbouwen. Desondanks moeten ze wel van hetzelfde miserabele pensioen van dertig tot zestig euro per maand rondkomen. In 2003 is vanuit de kerk Regina Pacis in Chisinau een gaarkeuken opgezet van waaruit maaltijden worden gegeven aan de armste ouderen. Omdat er geen financiën meer beschikbaar waren, zag het ernaar uit dat de gaarkeuken zou moeten stoppen. MAX Maakt Mogelijk besloot om te helpen en sinds eind 2016 krijgen 150 mensen dagelijks een warme maaltijd.  Onder de begunstigden zijn ook hoogopgeleide mensen zoals artsen, leraren. Deze groep schaamt zich erg maar is ook afhankelijk van de gaarkeuken omdat ze met hun pensioen niet én de huur, én medische kosten en water/licht kunnen betalen.

Voor de meeste mensen geldt dat dit de enige maaltijd van de dag is! Daarom wil MAX Maakt Mogelijk de gaarkeuken financieel steunen. Met € 7,50 per week kan de kantine vijf dagen lang een maaltijd aanbieden aan één persoon.

 

De maaltijdprojecten in Moldavië in beeld:

Thuiszorg Capresti

De ouderen in Capresti hadden het al moeilijk. Maar het corona virus heeft het leven nog moeilijker gemaakt. De prijzen zijn gestegen en mensen leven nog meer geïsoleerd. Veel van hen zitten soms dagen zonder eten omdat zij afhankelijk zijn van het ‘tafeltje-dekje project’ vanuit Casa MAX Capresti. Maar ook de oude bewoners in het verzorgingshuis Casa MAX zijn keihard getroffen door het coronavirus. En daarom kunnen er geen maaltijden meer voorbereid worden. Maar ondanks de beperkingen gaat de zorg voor ouderen in Moldavie altijd door. Daar wil MAX Maakt Mogelijk nu voedselpakketten uitdelen, zodat de ouderen die afhankelijk zijn van een maaltijd, toch eten hebben.

Een moeilijke situatie, maar deze noodzakelijke beslissing was onvermijdelijk na 18 corona- besmettingen in het huis en de vele ziekenhuisopnames die daarop volgden. Maar ondanks de beperkingen gaat de zorg voor ouderen in Moldavië altijd door. Daar wil MAX Maakt Mogelijk nu voedselpakketten uitdelen, zodat de ouderen die afhankelijk zijn van een maaltijd, toch eten hebben. De ouderen zijn hiermee het meest geholpen, totdat het ‘tafeltje-dekje project’ weer opgestart kan worden.

In Moldavië kost een week thuiszorg € 6,- Met hulp van donateurs begon MAX Maakt Mogelijk daarom in 2008 een thuiszorg-project, met daarin opgenomen ‘eten via tafeltje-dek-je’ voor 40 ouderen in Capresti dat rondgebracht wordt met fietsen (gedoneerd vanuit Nederland). In de loop der jaren is dit aantal chronisch en zieke ouderen zelfs uitgebreid naar 85. De nood onder de ouderen bleek gaandeweg zo groot dat uitbreiding onvermijdbaar was. Maar dit ging wel ten koste van de duur van het project. Jan Slagter: ‘’Het is op zo’n moment kiezen tussen twee kwaden, maar uiteindelijk zijn deze ouderen mensen van de dag. Daarom hebben we ervoor gekozen om de groep uit te breiden om zo snel mogelijk zoveel mogelijk ouderen te helpen.’’

Op jaarbasis kost het thuiszorg project in Capresti €26.520,- Hiervan kunnen 85 ouderen drie dagen per week een warme maaltijd gebruiken én krijgen ze lichamelijke verzorging en medicijnen. Om een maand lang één oudere te helpen is 24 euro nodig.

 

Tafeltje-dekje Vulcanesti

Nadejda Mocan (54) is van huis uit psycholoog en zet zich al jaren in voor de kwetsbaarste groepen in Vulcanesti. Veel ouderen hebben een te laag inkomen, een pensioen van een paar tientjes. Het merendeel van de 45 armste ouderen uit het dorp ontvangt zelfs helemaal geen pensioen.

Ze heeft zelf een hulpproject opgezet dat de ouderen helpt, maar door gebrek aan geld ontbreekt structuur. MAX Maakt Mogelijk heeft dankzij de donateurs het tafeltje-dekje project gerealiseerd. Hierdoor kan de sobere keuken van Nadejda uitgerust worden met meer pannen, apparatuur en een goede koelkast om sneller en voor meer mensen te koken.

Daarnaast is er nog steeds geld nodig om boodschappen voor de maaltijden in te kopen.

 

Gezondheidscentrum Borceag

In 2010 laat MAX Maakt Mogelijk een gezondheidscentrum in Borceag bouwen. Sindsdien krijgen zeventig ouderen van hieruit medische zorg en wordt de thuiszorg en een tafeltje-dek-je-project georganiseerd. Het centrum beschikt over een professionele keuken waar de maaltijden worden bereid.

De ouderen die niet vanwege een broze gezondheid aan huis zijn gebonden en (nog) geen thuiszorg nodig hebben, nuttigen drie keer in de week een warme maaltijd in het centrum en kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten. Het centrum is voor de ouderen al zes jaar een belangrijke ontmoetingsplek om daarmee de sociale banden aan te halen en aan de eenzaamheid te ontsnappen.

Uw gift levert belastingvoordeel op!
Als u een periodieke gift wilt doen aan stichting MAX Maakt Mogelijk en deze voldoet aan een aantal voorwaarden, kan dit voordeel opleveren in de aangifte van uw inkomstenbelasting. U kunt daarmee geld terugkrijgen van de belastingdienst.

Omdat Stichting MAX Maakt Mogelijk een ANBI-Status heeft, zijn er 2 voorwaarden voor het ontvangen van het belastingvoordeel: er dient een schriftelijke overeenkomst voor minimaal 5 jaar te zijn tussen de donateur en MAX Maakt Mogelijk en er mag geen tegenprestatie tegenover de donatie staan.

Het formulier om deze overeenkomst vast te leggen, is door de belastingdienst opgesteld en te downloaden via de site van de belastingdienst. Ook kunt u via MAX Maakt Mogelijk een set documenten toegestuurd krijgen. Tussenkomst van een notaris is sinds 2014 niet meer nodig. Bel 035-6775488 of stuur een e-mail naar info@maxmaaktmogelijk.nl om de documenten of meer informatie aan te vragen.

Alle projecten