Het tafeltje-dekje project van Casa MAX Capresti zorgt ervoor dat 65 ouderen drie keer per week een warme maaltijd thuis krijgen. De 83-jarige Maria is dankzij het project 3x keer per week verzekerd van eten. Het zijn haar enige warme maaltijden in de week. Maar zonder financiële steun van donateurs kan dit project niet voorbestaan. Eén maaltijd kost 2 euro. Helpt u Maria?

De 45 ouderen die in Casa MAX Capresti wonen hebben het goed. Maar het huis dat MAX Maakt Mogelijk in 2009 renoveerde zit vol en de ouderen die in de omgeving wonen moeten zichzelf redden. Met hulp van donateurs begon MAX Maakt Mogelijk in 2008 een thuiszorg-project, met daarin opgenomen ‘eten via tafeltje-dekje’. Sindsdien krijgen 65 ouderen, onder wie een aantal chronisch zieken, deze maaltijden thuis. Drie maaltijden per week kost 6 euro.

Nog eens 37 andere ouderen uit de omgeving krijgen een voedselpakket. Deze mensen zijn zelf nog in staat om te koken.

Andere MAX voedselprojecten in Moldavië

In Moldavië heeft MAX Maakt Mogelijk diverse projecten gerealiseerd waarbij warme maaltijden of voedselpakketten worden verstrekt aan de armste ouderen. Deze ouderen moeten leven van miserabele pensioentjes. De prijzen van levensmiddelen zijn in Moldavië de afgelopen jaren telkens verhoogd en de ouderen leven hierdoor steeds meer geïsoleerd. Dit betekent ook dat de ouderen vaak onmenselijke keuzes moeten maken tussen een maaltijd en medicijnen, of het verwarmen van hun huisje in de winter. Voor de meeste ouderen geldt dat de maaltijd van één van de gaarkeukens of het tafeltje-dekje project van Stichting MAX Maakt Mogelijk, de enige maaltijd van de dag is.

Gaarkeuken Chisinau

De gaarkeuken van Regina Pacis in Chisinau is onmisbaar voor veel ouderen in de hoofdstad van Moldavië. Onder de begunstigden zijn ook hoogopgeleide mensen zoals artsen en leraren. Deze groep schaamt zich enorm, maar is afhankelijk van de gaarkeuken. Dankzij de financiële steun van MAX Maakt Mogelijk krijgen 180 mensen 5 x per week een warme maaltijd. Omdat de medewerkers van Regina Pacis ook actief zoeken naar aanvullende fondsen, lukt het hen om in deze gaarkeuken voor 6 euro per persoon, 5 dagen per week een warme maaltijd te maken.

MAX Maakt Mogelijk heeft in 2021 en 2022 diverse ouderen van dit project inmiddels geholpen met renovaties van hun vervallen huisjes.

Tafeltje-dekje project in Vulcanesti

Nadejda Mocan (62) is van huis uit psycholoog en zet zich al jaren in voor de kwetsbaarste groepen in Vulcanesti (Zuid-Moldavië). Veel ouderen hebben slechts een pensioen van een paar tientjes. Het merendeel van de armste ouderen uit het dorp ontvangt zelfs helemaal geen pensioen. Met de financiële steun van MAX Maakt Mogelijk kookt Nadejda Mocan, tafeltje-dekje, met enkele vrijwilligers warme maaltijden voor 69 ouderen en worden afgeleverd bij de ouderen thuis.

Op 31 oktober 2023 is Nadejda na een ziekbed overleden. Ze was een bijzondere vrouw met een groot hart voor anderen. Nadejda zal zeer gemist worden door de vele ouderen en andere betrokkenen in Vulcanesti. Het project wordt tijdelijk overgenomen.

Gezondheidscentrum en tafeltje-dekje in Borceag

In 2011 laat MAX Maakt Mogelijk een gezondheidscentrum in Borceag bouwen. Sindsdien krijgen circa 70 ouderen van hieruit medische zorg en wordt de thuiszorg en een tafeltje-dekje project georganiseerd. Het centrum beschikt over een professionele keuken waar de maaltijden worden bereid. De ouderen die niet vanwege een broze gezondheid aan huis zijn gebonden en (nog) geen thuiszorg nodig hebben, nuttigen 3 x per week een warme maaltijd in het centrum en kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten.

Gaarkeuken Capaclia

De burgemeester van het dorp Capaclia in het zuidwesten van Moldavië luidt de noodklok, omdat er 55 ouderen wonen die al jaren praktisch geen warme en voedzame maaltijd hebben gegeten. Een oude schoolkantine is door MAX Maakt Mogelijk opgeknapt en kan nu dienst doen als gaarkeuken met eetkamer, zodat de ouderen daar ook ‘s winters bij elkaar kunnen zitten om te eten. Drie dagen per week kunnen de ouderen een gratis maaltijd halen. Twaalf ouderen zijn niet in staat om zelf naar de gaarkeuken toe te komen en zij krijgen hun maaltijd thuis gebracht.

Alle projecten